středa 31. ledna 2024

Vznik protestantství, lutheránství a anglikánství

Martin Luther a anglikánská církev měly odlišné historické vývoje a vznikly z různých kontextů a událostí.

  1. Lutheránství: Martin Luther byl německým mnichem a teologem, který se postavil proti některým praktikám katolické církve, zejména proti prodeji odpustků. Jeho kritika vedla k reformačnímu hnutí, které se později rozvinulo v luteránství. Lutheránství je jednou z hlavních protestantských denominací a vzniklo zejména v Německu v 16. století.

  2. Anglikánství: Anglikánská církev vznikla v důsledku anglické reformace, která byla iniciována králem Anglie Jindřichem VIII. Jindřich VIII. se postavil proti autoritě papeže a roku 1534 vyhlásil Anglikánskou církev jako národní církev Anglie, přičemž se oddělil od římskokatolické církve. Anglikánství kombinuje prvky katolicismu a protestantismu a má své vlastní liturgické tradice.

Z hlediska historie a kontextu vznikly Lutheránství a Anglikánství odděleně a nezávisle na sobě, každé z nich vyplývající z unikátních událostí a situací v různých částech Evropy.

Martin Luther

Martin Luther začal získávat následovníky během 16. století, když jeho teologické názory začaly nalézat ohlas mezi lidmi v Evropě. Klíčovým okamžikem bylo zveřejnění jeho 95 tezí v roce 1517, což byl dokument kritizující praxi prodeje odpustků katolické církve. Tento krok zahájil reformační hnutí, které se rychle rozšířilo díky vynášení Lutherových názorů do širokého spektra publikací, jako byly jeho traktáty a Bible přeložená do němčiny.

Jeho učení o spasení skrze víru a milost, spíše než skrze díla skutků, oslovilo mnoho lidí, kteří byli frustrovaní nebo nespokojení s praxí katolické církve té doby. Lutherovo hnutí bylo také podporováno šlechtou, která viděla v reformaci možnost získat větší nezávislost na římskokatolické církvi a zároveň získat kontrolu nad církevním majetkem.

Postupně se tedy k Lutherovi začali přidávat věřící, kteří sdíleli jeho teologické přesvědčení, což vedlo k rychlému rozšíření luteránství především v zemích střední Evropy, jako je Německo, ale i v dalších částech Evropy.


Takže mohl mít Luther a jeho 95 tezí vliv na vznik anglikánské církve? Byl to rok 1517 takže byl dříve než se Jindřich VIII. postavil proti autoritě papeže a roku 1534 vyhlásil ang. círk.....
 
Vznik anglikánské církve
Vznik anglikánské církve je především spojen s událostmi anglické reformace a s konkrétními politickými a osobními motivacemi Jindřicha VIII. Zatímco Luther se postavil proti některým praktikám katolické církve z teologických důvodů, Jindřich VIII. se postavil proti autoritě papeže kvůli svému osobnímu konfliktu ohledně manželství a potřebě legitimizace jeho rozvodu.

Takže zatímco Lutherův přínos k reformaci a ovlivnění náboženských myšlenek v Evropě byl významný, anglikánská církev vznikla v jiném politickém, sociálním a teologickém kontextu, který se od Lutherova působení lišil.

Rozdílnost víry

Anglikáni se ve své víře i praxi odlišují od luteránů a mají vlastní teologické přesvědčení a tradice. Z hlediska Lutherových tezí by se dalo říci, že by anglikáni pravděpodobně nesouhlasili s některými z těch, které se týkaly specifických teologických a praktických otázek, které nebyly předmětem jejich reformačního hnutí.

Například:

  1. Odpustky: Zatímco Luther kritizoval prodej odpustků, což bylo jedno z hlavních témat jeho tezí, anglikáni se mohli více soustředit na jiné aspekty teologie a praxe, které nebyly přímo spojeny s tímto problémem.

  2. Autorita papeže: Luther v jedné z tezí kritizoval autoritu papeže. Zatímco anglikáni se postavili proti některým aspektům papežské autority, jako byla například odmítavá reakce papeže na Jindřichovo manželství, nebyla to pro ně tak klíčová otázka jako pro Luthera.

  3. Role písemného Slova: Luther zdůrazňoval důležitost Písma a interpretaci Bible skrze věřícího. Anglikánská tradice také klade důraz na Bibli jako základ víry, ale mohla mít odlišný přístup k otázkám její interpretace a autority.

Celkově by anglikáni mohli nesouhlasit s některými konkrétními tezemi, ale jejich hlavní rozdíly s luteránstvím by byly pravděpodobně spojeny s odlišnými historickými, politickými a teologickými okolnostmi jejich vlastního vzniku.


Měla anglikánská církev nějaké oficiální vyjádření k Lutherovým 95 tezím?

Anglikánská církev v době vzniku Lutherových 95 tezí ještě neexistovala jako samostatná instituce, jelikož se anglikánství vyvinulo až v důsledku anglické reformace pod vedením Jindřicha VIII. a jeho nástupců.

Jindřich VIII. sám původně odsoudil Lutherovo učení a získal od papeže Leona X. titul "Fidei Defensor" (Obránce víry) za obranu katolické víry. Nicméně, později se Jindřich postavil proti papeži kvůli svému osobnímu konfliktu ohledně manželství, což vedlo k vytvoření anglikánské církve a odtržení od autority papeže.

Anglikánská církev se tedy v období vzniku Lutherových tezí ještě nestala samostatným subjektem, a proto nelze hovořit o oficiálním stanovisku této církve k Lutherovým 95 tezím.

Žádné komentáře:

Okomentovat