pátek 12. ledna 2024

Dutch Sheets - Prohlašování a potvrzování v charismatických hnutích NAR, HV a v pentekostalismu obecně

Dutch Sheets a jeho význam

Dutch Sheets, uznávaný učitel na mnoha teologických institucích, kazatel a autor 24 knih, včetně "Intercessory Prayer," která se prodala v milionovém nákladu, má svůj významný vliv v rámci charismatických a pentekostálních hnutí. Jeho slova a učení se často týkají "deklarování" a "proklamace" jako prostředku k uvolnění božské moci do duchovních "říší."

Duch Svatý a Ovlivňování "Reálností"

Sheets a podobná hnutí zdůrazňují roli Ducha Svatého při uvolňování božské moci a ovlivňování "reálností." Toto učení klade důraz na to, že Duch Svatý má přinášet zázraky, včetně ovládání počasí a uzdravování těla. Argumentují, že každý křesťan má stejnou autoritu jako Ježíš, a že vše, co Ježíš činil, činil v síle Ducha Svatého. Toto může však vést k nedorozumění, že Ježíš byl pouze člověk a Duch Svatý je vnímán spíše jako univerzální energie než jako osobnost a Utěšitel.

Mark 11:20-24 a Modlitba k Nebeskému Otci

Mark 11:20-24 se často cituje jako biblická opora pro "deklarování" a "proklamaci" jako způsobu splnění našich přání. Toto učení však klade důraz na "žádání Boha" v modlitbě, nikoli na "přikazování" nebo "vyhlašování." Ježíš ve svých slovech v tomto kontextu vždy hovoří o modlitbě k nebeskému Otci, což naznačuje, že důležité je víra v modlitbě, nikoli formální "deklarování" či "proklamace."

Meč Ducha (Rhema) a Jeho Význam

Dutch Sheets zdůrazňuje význam Božího slova, konkrétně "Rhema" (Efezským 6:17), což chápe jako promluvené slovo. Argumentuje, že Boží slovo není "zbraň" (meč) dokud ho nevyslovíme. Toto učení může vyvolávat otázky ohledně lidí, kteří nemohou mluvit, a otázky ohledně nutnosti výslovnosti slov v modlitbě.

Síla Evangelia a Víry

Biblický kontext nám ukazuje, že síla (dynamis) spočívá v poselství Evangelia a spasení skrze víru. To potvrzuje, že síla spočívá v samotném poselství a ve víře v Ježíše Krista. Argumentuje se, že modlitba není o vyslovování slov k dosažení mystické moci, ale o víře v Boží záměr. To se potvrzuje i v dalších biblických pasážích, které zdůrazňují, že víra a vyznání víry jsou klíčem k spasení.

Celkově lze tedy říci, že přístup "deklarování" a "proklamace" ve smyslu ovlivňování duchovních "říší" má své kontroverzní aspekty a některé z nich mohou být v rozporu s tradiční křesťanskou naukou. Je důležité, abychom si byli vědomi těchto aspektů a pečlivě zkoumali biblický kontext a učení, které následujeme.

Žádné komentáře:

Okomentovat