pondělí 29. ledna 2024

Platí učení o desátcích v Malachiášovi 3:9-10 i pro nás dnes? (gotquestioins.org/Malachi-tithing)

Tento článek je přeložen ze stránky  gotquestion.org/Malachi-tithing. Původní článek je plný odkazů, které jsem sem nezkopíroval.

Dnes se Malachiáš 3:9-10 často používá k vyučování potřeby křesťanů dávat desátky místním církvím. Tento úryvek říká: "Jste prokleti prokletím, protože mě okrádáte, celý národ. Přineste úplný desátek do skladu, aby bylo jídlo v mém domě. Tak mě vyzkoušejte, praví Hospodin zástupů, zda vám neotevřu okna nebeská a nevyleji na vás požehnání, až dokud nebude vaše potřeba naplněna." Platí toto učení pro křesťany dnes?

Zaprvé, kontext tohoto úryvku se týká Izraelitů, kteří nepřinášeli své oběti do chrámu. Kvůli jejich neposlušnosti je Bůh soudil malou sklizní. Hospodin je vyzval, aby přinesli "celý desátek" obětí zrna (Leviticus 6:14-23) a viděli, že je požehná hojností budoucích úrod. "Sklad", o kterém se zmiňuje verš 10, je místo pro skladování obilí v chrámu.

Za druhé, tento úryvek učí, že Židé měli dávat desátek jako součást jejich obětí ve chrámě, ale neukazuje na to, že by křesťané měli dávat církvím. Malachiáš byl napsán více než 400 let před začátkem první církve v Jeruzalémě. Použití jeho příkazu k dávání v chrámu místní církví vytrhává tyto verše z jejich původního kontextu.

Jsou křesťané Nového zákona povinni dávat desátky, či nikoli? Abychom to ujasnili, desátek je odpočítáván jako "desetina", neboli 10 procent. Podle Genesis 14:20 dal Abrahám desátek ze všeho co měl knězi ze Salemu. Později byly v Mojžíšově zákoně zahrnuty příkazy dávat desátek k uctívání v příbytku shromáždění. Dávání desátků je zmíněno 18krát v Zákoně, protože lidé měli sdílet svou úrodu a dobytek k podpoře Levitů, správců příbytku shromáždění. Ten stejný systém odpočítávání desátků byl později aplikován i na chrám (2 Kronik 31:5).

Ježíš pokáral náboženské vůdce své doby, řka: "Ale běda vám, farizeům! Neboť dáváte desátky z máty a kopru a z každé bylinky, ale opomíjíte spravedlivý soud a lásku k Bohu. Tyto věci jste měli činit a jiné nezanedbávat" (Lukáš 11:42). Tito farizeové poslouchali Zákon Mojžíšův tím, že svědomitě odváděli desátky, ale Boha skutečně nemilovali. Byli vyzváni, aby činili obojí.

Zákon byl naplněn v Ježíši Kristu (Matouš 5:17). Když se církev začala rozšiřovat za židovský lid a dosáhla pohanů, vedoucí bojovali s tím, zda těmto novým věřícím přikázat, aby následovali Mojžíšův zákon, či nikoli. Nakonec byly dány pouze některé pokyny aby bylo dosaženo pokoje, ale odvádění desátků mezi nimi nebylo (Skutky apoštolů 15:19-21).

Princip v Novém zákoně je dávat dobrovolně k podpoře potřeb ostatních (Skutky apoštolů 2:45; Římanům 15:25-27), podporovat křesťanské pracovníky (1. Korintským 9:11-12; 1. Timoteovi 5:18) a rozšiřovat křesťanské misijní úsilí (Filipanům 4:15-16). Nikdy není přikázáno konkrétní množství a není navržen žádný procentuální podíl. Zatímco desátek nebo desetina financí může být dobrým standardem pro křesťanské dávání, je zřejmé, že raná církev se nesoustředila na konkrétní množství, ale spíše na uspokojení potřeb. To někdy zahrnovalo dávání mnohem více než desetinu, protože někteří věřící prodávali domy nebo pozemky, aby uspokojili potřeby, které existovaly v církvi (Skutky apoštolů 4:34-37).

* * *

Dobrý dobový článek o Johnovi Alexandrovi Dowiem (Žil na přelomu 19 a 20 století, a byl to zakladatel města Zion city, sebeproklamovaný Eliáš, později "Mesiáš" a nakonec zavržený hnutím, které zplodil. Dědeček pentekostalismu.) jak zpoplatňoval desátkama své členy... Je tam uvedená částka a řečeno, že aby byli spaseni, musí tu částku zaplatit. Je tam pak také uveden jeho majetek ve sloupci vpravo nahoře.

https://latimes.newspapers.com/image/380029872/?clipping_id=42833556&fcfToken=eyJhbGciOiJIUzI1NiIsInR5cCI6IkpXVCJ9.eyJmcmVlLXZpZXctaWQiOjM4MDAyOTg3MiwiaWF0IjoxNzA2NTY3OTg1LCJleHAiOjE3MDY2NTQzODV9.puW68Ef3M1L3FBhROx-RPZZnZLHMoUEs6W0f42tW6yQ

Podobně se dočtete v článku zde. Pro kompletní přečtení je třeba se zaregistrovat.

Žádné komentáře:

Okomentovat