úterý 16. ledna 2024

Učení o moci slov v kontextu metafyzických kultů a esoterických učení

Tento článek zdůrazňuje některé body, které vám mohly uniknout, pokud jste nečetli všechny články o víře v moc slov a vytváření reality ve hnutí víry (zkratka HV), Nové apoštolské reformaci (NAR) a v pentekostalismu obecně. Proto zde uvádím možné články k přečtení v angličtině, o "dekretování" (prohlašování - ale správněji spíš "deklarování"), shrnutí zde, o praxi Dutche Sheetse, metafyzika nové Anglie, a první článek který jsem na to téma napsal v listopadu 2023.

 

E.W. Kenyon byl americký kazatel a autor, který měl vliv na pozdější hnutí slova víry (anglická zkratka WoF - Word of Faith). Jeho učení o moci slov a důrazu na pozitivní vyznání měly významný dopad na některé postavy v pentekostálním hnutí a také ve směrech jako Nová apoštolská reformace (NAR) a Hnutí víry.

Kenyon zdůrazňoval význam slova ve spojení s vírou a některé jeho myšlenky byly později přejaty a rozvinuty v rámci hnutí slova víry (HV) a souvisejících směrů. Několik klíčových prvků jeho učení o moci slov a jejich paralely s jinými esoterickými nebo metafyzickými učeními může zahrnovat:

  1. Důraz na pozitivní vyznání: Kenyon zdůrazňoval sílu slova vytvářet realitu. Věřil, že pozitivní vyznání, vyjadřování pozitivních myšlenek a slov, může mít vliv na fyzickou i duchovní rovinu.

  2. Ovlivnění mysli a fyzického zdraví: Podobně jako některé esoterické směry, Kenyon přisuzoval význam mysli a uvědomění ve spojení s fyzickým zdravím. Představa, že stav mysli může ovlivnit fyzickou realitu, je známá i v jiných esoterických naukách.

  3. Paralely s mesmerickým léčitelem P. P. Quimbyho: Kenyon byl ovlivněn myšlenkami P. P. Quimbyho, který zdůrazňoval vliv mysli na fyzické uzdravení. Toto spojení ukazuje na paralely s určitými esoterickými směry.

Co se týče paralel s hnutím víry, NAR a Novou apoštolskou reformací, existují některé společné rysy:

  1. Dekrety a prohlášení: Podobně jako v hnutích víry, i Kenyon a jemu následující zdůrazňovali práci s dekrety a prohlášeními. Důraz na významnost vyřčeného slova byl společným prvkem.

  2. Víra v moc slov a ovlivňování duchovních sfér: Paralely lze nalézt ve víře, že vyřčená slova mohou ovlivňovat nejen fyzickou realitu, ale i duchovní sféry. Toto je zřejmé i v kontextu NAR a hnutí víry, kde je dáván důraz na řečená slova jako nástroj duchovní autority.

Celkově lze konstatovat, že učení E.W. Kenyona o moci slov ovlivnilo několik náboženských hnutí, ačkoliv je důležité si být vědom toho, že každé hnutí může mít své specifické interpretace a aplikace těchto myšlenek.

 

Žádné komentáře:

Okomentovat