sobota 22. června 2024

Srovnání pohledů na posvěcení: Jižní baptisté vs. Justin Peters

Srovnání pohledů na posvěcení: Jižní baptisté vs. Justin Peters

Jižní baptisté: Posvěcení

Jižní baptisté učí, že posvěcení je proces růstu ve svatosti, který iniciuje Bůh, ale vyžaduje odpověď a spolupráci věřícího. Tento proces je považován za postupný, zahrnující aktivní úsilí věřícího žít podle Božího slova a odvracet se od hříchu. Zahrnuje spolupráci s Duchem Svatým, který působí změny v životě věřícího. Tento přístup se opírá o biblické pasáže jako například 1. Tesalonickým 4:3-4 a 1. Petrův 1:15-16, které zdůrazňují důležitost růstu ve svatosti​ (Southern Equip)​​ (Baptist Press)​.

Justin Peters: Posvěcení

Justin Peters zdůrazňuje, že posvěcení je výlučně Božím dílem a varuje před legalismem, který klade důraz na lidské skutky jako prostředek k dosažení svatosti. Peters varuje před myšlenkou, že lidské úsilí je nutné pro dosažení posvěcení, což by mohlo vést k nesprávnému pochopení evangelia a spásy. Podle Peterse je posvěcení dílem Ducha Svatého, který proměňuje věřícího nezávisle na lidském úsilí. Peters vychází z biblických pasáží, jako je Filipanům 1:6 a 1. Tesalonickým 5:23-24, které zdůrazňují Boží iniciativu a suverenitu v procesu posvěcení​ (Baptist Press)​​ (The Baptist Faith and Message)​.

Rozdíly a potenciální konflikty

  1. Boží iniciativa vs. Lidská spolupráce:

    • Jižní baptisté: Uznávají Boží iniciativu, ale kladou důraz na aktivní spolupráci věřícího.
    • Justin Peters: Zdůrazňuje, že posvěcení je výlučně Božím dílem, bez důrazu na lidskou spolupráci, aby se zabránilo legalismu.
  2. Legalismus:

    • Jižní baptisté: Jejich důraz na lidskou spolupráci může být vnímán jako riziko legalismu.
    • Justin Peters: Varuje před jakýmkoliv legalismem a zdůrazňuje, že posvěcení není dosaženo lidským úsilím.
  3. Biblický základ:

    • Jižní baptisté: Používají biblické pasáže, které zdůrazňují lidskou odpověď na Boží volání k svatosti.
    • Justin Peters: Zdůrazňuje pasáže, které hovoří o Boží suverenitě a díle Ducha Svatého v procesu posvěcení.

Závěr

Rozdíly mezi pohledem jižních baptistů a Justina Peterse na posvěcení jsou významné. Petersův přístup, který klade důraz na Boží suverenitu a varuje před legalismem, je více zaměřen na Boží milost než na lidské úsilí. Naproti tomu jižní baptisté zdůrazňují, že posvěcení zahrnuje aktivní spolupráci věřícího s Bohem.

Tyto rozdíly mohou vést k různým interpretacím, jak by měl věřící žít svůj křesťanský život. Pokud se více ztotožňujete s Petersovým varováním před legalismem, je důležité vyhledávat biblické učení a teologii, které zdůrazňují Boží iniciativu a milost v procesu posvěcení.

1. Úvod čtěte zde

Pro další porozumění můžete nahlédnout do materiálů jižních baptistů a Justina Peterse:

Předchozí články k tomuto tématu o posvěcení

1. Posvěcení: kontrastující postoj, čtěte zde

2. Úvod čtěte zde

Žádné komentáře:

Okomentovat