úterý 25. června 2024

Proč komerční společnosti nabízejí LLM modely zdarma?

 Toto mi vrtalo hlavou, tak jsem se zeptal LLM:

Proč OpenAI a Intel nabízí LLM/NLP modely s výstupy zdarma, Intel a Facebook nabízí modely a opensource programy využívající modely zdarma? Navíc promotují, že je to pro dobro lidstva. Je to proto, že je to vše odvozené od technologií HuggingFace, kteří do svých licenčních podmínek (???) uvedli, že jejich modely a technologie je povoleno využívat jen pro opensource či nekomerční a humanitární účely?

OpenAI, Intel, Facebook a další technologické firmy nabízejí LLM/NLP modely zdarma z několika důvodů, které nejsou nutně vázány na licenční podmínky HuggingFace, ale spíše na širší strategické, komerční a etické faktory. Zde jsou některé hlavní důvody:

  1. Podpora inovací a výzkumu:

    • Nabízení modelů zdarma podporuje vědecký a akademický výzkum, což může vést k rychlejšímu vývoji nových technologií a aplikací. Open-source přístup umožňuje výzkumníkům a vývojářům snadněji přístup k pokročilým nástrojům a modelům, což podporuje inovace.
  2. Budování komunity a ekosystému:

    • Uvolnění modelů jako open-source pomáhá budovat širokou uživatelskou a vývojářskou komunitu. Aktivní komunita může přispět ke zlepšování modelů, opravování chyb a vytváření nových aplikací, které zpětně obohacují ekosystém kolem těchto technologií.
  3. Strategické pozice na trhu:

    • Nabízení modelů zdarma může být strategickým krokem pro zajištění vedoucí pozice na trhu. Firmy mohou využít open-source přístup k popularizaci svých technologií, což jim umožní získat větší tržní podíl a loajalitu uživatelů.
  4. Sociální odpovědnost a etika:

    • Promoce modelů jako nástrojů pro dobro lidstva a jejich poskytování zdarma může být součástí snahy o pozitivní společenský dopad. Firmy tím ukazují svůj závazek k sociální odpovědnosti a etickému používání technologií.
  5. Regulace a veřejné vnímání:

    • Transparentnost a otevřenost mohou pomoci v budování důvěry veřejnosti a regulačních orgánů. Uvolnění modelů jako open-source může být vnímáno jako krok k transparentnosti a zodpovědnosti.

Co se týče HuggingFace, jejich licenční podmínky se mohou lišit mezi různými modely a nástroji. Některé modely a technologie mohou být licencovány tak, že jsou dostupné pouze pro nekomerční účely nebo vyžadují určité podmínky při komerčním využití. Nicméně hlavní důvody pro uvolnění modelů zdarma, jak je uvedeno výše, sahají často za rámec konkrétních licenčních podmínek jednotlivých poskytovatelů.

V závěru, nabízení modelů zdarma není jen o licencích, ale o komplexní strategii, která zahrnuje podporu inovací, budování komunit, tržní pozice, etické závazky a transparentnost.

sobota 22. června 2024

Srovnání pohledů na posvěcení: Jižní baptisté vs. Justin Peters

Srovnání pohledů na posvěcení: Jižní baptisté vs. Justin Peters

Jižní baptisté: Posvěcení

Jižní baptisté učí, že posvěcení je proces růstu ve svatosti, který iniciuje Bůh, ale vyžaduje odpověď a spolupráci věřícího. Tento proces je považován za postupný, zahrnující aktivní úsilí věřícího žít podle Božího slova a odvracet se od hříchu. Zahrnuje spolupráci s Duchem Svatým, který působí změny v životě věřícího. Tento přístup se opírá o biblické pasáže jako například 1. Tesalonickým 4:3-4 a 1. Petrův 1:15-16, které zdůrazňují důležitost růstu ve svatosti​ (Southern Equip)​​ (Baptist Press)​.

Justin Peters: Posvěcení

Justin Peters zdůrazňuje, že posvěcení je výlučně Božím dílem a varuje před legalismem, který klade důraz na lidské skutky jako prostředek k dosažení svatosti. Peters varuje před myšlenkou, že lidské úsilí je nutné pro dosažení posvěcení, což by mohlo vést k nesprávnému pochopení evangelia a spásy. Podle Peterse je posvěcení dílem Ducha Svatého, který proměňuje věřícího nezávisle na lidském úsilí. Peters vychází z biblických pasáží, jako je Filipanům 1:6 a 1. Tesalonickým 5:23-24, které zdůrazňují Boží iniciativu a suverenitu v procesu posvěcení​ (Baptist Press)​​ (The Baptist Faith and Message)​.

Rozdíly a potenciální konflikty

  1. Boží iniciativa vs. Lidská spolupráce:

    • Jižní baptisté: Uznávají Boží iniciativu, ale kladou důraz na aktivní spolupráci věřícího.
    • Justin Peters: Zdůrazňuje, že posvěcení je výlučně Božím dílem, bez důrazu na lidskou spolupráci, aby se zabránilo legalismu.
  2. Legalismus:

    • Jižní baptisté: Jejich důraz na lidskou spolupráci může být vnímán jako riziko legalismu.
    • Justin Peters: Varuje před jakýmkoliv legalismem a zdůrazňuje, že posvěcení není dosaženo lidským úsilím.
  3. Biblický základ:

    • Jižní baptisté: Používají biblické pasáže, které zdůrazňují lidskou odpověď na Boží volání k svatosti.
    • Justin Peters: Zdůrazňuje pasáže, které hovoří o Boží suverenitě a díle Ducha Svatého v procesu posvěcení.

Závěr

Rozdíly mezi pohledem jižních baptistů a Justina Peterse na posvěcení jsou významné. Petersův přístup, který klade důraz na Boží suverenitu a varuje před legalismem, je více zaměřen na Boží milost než na lidské úsilí. Naproti tomu jižní baptisté zdůrazňují, že posvěcení zahrnuje aktivní spolupráci věřícího s Bohem.

Tyto rozdíly mohou vést k různým interpretacím, jak by měl věřící žít svůj křesťanský život. Pokud se více ztotožňujete s Petersovým varováním před legalismem, je důležité vyhledávat biblické učení a teologii, které zdůrazňují Boží iniciativu a milost v procesu posvěcení.

1. Úvod čtěte zde

Pro další porozumění můžete nahlédnout do materiálů jižních baptistů a Justina Peterse:

Předchozí články k tomuto tématu o posvěcení

1. Posvěcení: kontrastující postoj, čtěte zde

2. Úvod čtěte zde

Kontrastující postoj v chápání posvěcení Jižních baptistů a Justina Peterse

1. Část

2. Část

3. Část

Jižní baptisté: Posvěcení

Jižní baptisté chápou posvěcení jako proces růstu ve svatosti iniciovaný Bohem, který vyžaduje odpověď a spolupráci věřícího. Tento proces je označován jako postupný a zahrnuje aktivní růst ve víře a podobnosti s Kristem. Podle Jižních baptistů je posvěcení umožněno Boží mocí, ale zahrnuje aktivní úsilí věřícího žít podle Božího slova a odvracet se od hříchu. Klíčovou roli zde hraje spolupráce s Duchem Svatým, který působí změny v životě věřícího​ (Southern Equip)​​ (Baptist Press)​.

Justin Peters: Posvěcení

Justin Peters zdůrazňuje, že posvěcení je výlučně Božím dílem a varuje před legalismem, který klade důraz na lidské skutky jako prostředek k dosažení svatosti. Peters varuje před učiněním posvěcení podmínkou spásy, což by vedlo k legalistickému přístupu, který klade větší důraz na lidské úsilí než na Boží milost. Podle Peterse je posvěcení dílem Ducha Svatého, které proměňuje věřícího bez ohledu na lidské skutky​ (Baptist Press)​​ (The Baptist Faith and Message)​.

Srovnání a kontrast

Srovnáním těchto dvou pohledů vidíme, že jižní baptisté i Justin Peters uznávají Boží iniciativu v procesu posvěcení, ale kladou důraz na různé aspekty spolupráce věřícího. Jižní baptisté zdůrazňují aktivní spolupráci věřícího v procesu posvěcení, což může být vnímáno jako riziko legalismu, pokud by se kladl přílišný důraz na lidské skutky. Naproti tomu Peters klade důraz na Boží suverenitu a varuje před jakýmkoliv náznakem legalismu, který by mohl podmínit spásu lidským úsilím.

V tomto kontextu je důležité chápat, že oba pohledy se snaží vyvážit vztah mezi Boží milostí a lidskou odpovědí na tuto milost. Petersova kritika legalismu je zvláště důležitá pro ty, kteří se obávají, že přílišné zdůrazňování lidských skutků může vést k nesprávnému pochopení evangelia a spásy.

Tyto rozdíly ukazují různé přístupy k teologii posvěcení a zdůrazňují důležitost správného pochopení Božího díla a lidské odpovědi ve víře.

 

Problematická definice posvěcení v evangelikálním prostředí vychází z tradice hnutí Svatosti

Část 1. - Stručné pojednání

Část 2. čtěte zde

Část 3. čtěte zde (jasnější vysvětlení pomocí srovnání)

Definice a pojetí posvěcení

Posvěcení je klíčovým pojmem v křesťanské teologii, který různé tradice interpretují různými způsoby. Váš zájem o srovnání různých pojetí posvěcení je důležitý, protože pomáhá pochopit, jak se jednotlivé denominace liší ve svém výkladu tohoto procesu.

David Wilkerson

David Wilkerson, známý evangelikální kazatel, věřil, že posvěcení je Boží dílo, které však vyžaduje spolupráci věřícího. Toto pojetí se odráží v jeho důrazu na osobní svatost, pokání a závislost na Duchu Svatém. Wilkerson kladl důraz na to, že Bůh iniciuje proces posvěcení, ale věřící je povolán k aktivní účasti skrze poslušnost a dobré skutky.

Jižní baptisté

Jižní baptisté mají konzervativní a biblicky založený přístup k posvěcení:

  • Ospravedlnění a posvěcení: Ospravedlnění je jednorázový akt Boží milosti, zatímco posvěcení je postupný proces. Jižní baptisté věří, že posvěcení je důsledkem ospravedlnění, kdy věřící rostou ve svatosti a podobnosti s Kristem.

  • Spolupráce s Bohem: I když posvěcení je Boží dílo, jižní baptisté také zdůrazňují spolupráci věřícího. To zahrnuje modlitbu, studium Písma a praktickou zbožnost.

Justin Peters

Justin Peters, teolog a kritik hnutí víry a charismatického hnutí, má specifický pohled na posvěcení:

  • Boží suverenita: Peters zdůrazňuje Boží suverenitu v procesu posvěcení. Podle něj je posvěcení výlučně Božím dílem, ačkoliv věřící odpovídá na Boží působení skrze víru a poslušnost.

  • Varování před legalismem: Peters varuje před jakoukoli formou legalismu, která by naznačovala, že lidské skutky mohou přispět k posvěcení nebo spáse. Kritizuje učení, které klade důraz na lidské úsilí jako prostředek k dosažení svatosti.

Srovnání s hnutím svatosti

Hnutí svatosti má kořeny v teologii Charlese Grandisona Finneyho a jiných, kteří zdůrazňovali osobní úsilí o svatost:

  • Finney a jeho následovníci: Finney učil, že posvěcení je výsledkem lidského úsilí a že křesťan musí aktivně pracovat na svém posvěcení tím, že se oddělí od hříchu.

  • Pentekostální učení: V pentekostálním hnutí se tento důraz na osobní svatost a aktivní úsilí přenesl a často se klade důraz na duchovní zážitky jako důkaz posvěcení.

Shrnutí

  • David Wilkerson: Věří, že posvěcení je Boží dílo vyžadující spolupráci věřícího, což zahrnuje pokání a život ve svatosti.

  • Jižní baptisté: Posvěcení je proces růstu ve svatosti iniciovaný Bohem, který vyžaduje odpověď a spolupráci věřícího.

  • Justin Peters: Zdůrazňuje, že posvěcení je výlučně Božím dílem a varuje před legalismem, který klade důraz na lidské skutky jako prostředek k dosažení svatosti.

  • Hnutí svatosti a pentekostální tradice: Klade důraz na lidské úsilí a duchovní zážitky jako důkaz posvěcení, což může vést k legalismu.

Váš zájem o přesné porozumění různým pohledům na posvěcení je důležitý pro hlubší pochopení křesťanské teologie a rozdílů mezi různými tradicemi.

Autentické prožívání Boží přítomnosti podle letničních křesťanů

Je důležité přesně rozlišovat mezi termíny "Boží přítomnost" a "Blízkost Boha" a chápat, jak se tyto koncepty liší v různých teologických a historických kontextech

David Wilkerson a jeho důraz na víru

David Wilkerson, jako letniční kazatel, kladl důraz na osobní a hluboký vztah s Bohem, což často zahrnovalo prožitky, které letniční křesťané nazývají "Boží přítomností". Tento přístup může být vnímán různě, a je pravda, že pro někoho může být příliš emocionální nebo subjektivní. V letničním a charismatickém prostředí je důraz na osobní zkušenost s Bohem častý, což může zahrnovat emocionální prožitky.

Autentické prožívání Boží přítomnosti podle letničních křesťanů

Biblický základ:

  • Blízkost Boha: Písmo opakovaně mluví o blízkosti Boha a touze po ní. Například Žalm 16:11 říká: „Ukažeš mi stezku života; před tvojí tváří je plnost radosti, ve tvé pravici věčné blaho.“ Tento verš zdůrazňuje, že v Boží přítomnosti je radost, ale neříká nic o tom, že Bůh fyzicky přebývá na zemi. Verš ukazuje na Boží blízkost člověku; v kontextu Bible to můžeme ještě doplnit o tvrzení, že zejména těm, kdo nejsou pyšného srdce a těm, kdo nejsou pachateli ničemnosti, ale je blízko těm, kdo jsou zlomeného srdce.
  • Prožívání Ducha: Nový zákon hovoří o naplnění Duchem Svatým a jeho projevech, což může zahrnovat i emocionální prožitky (Skutky 2:4, Ef 5:18-19).

Letniční důraz:

  • Osobní vztah s Bohem: Letniční teologie klade důraz na osobní a intimní vztah s Bohem, který často zahrnuje subjektivní prožitky Ducha Svatého.
  • Emocionální prožitek: Zkušenost s Bohem může být pro mnohé emocionálně nabitá, což je v letničním prostředí vnímáno pozitivně. Emoce jsou v letničním a charismatickém prostředí často nabuzovány pomocí hudby, krásných textů písní, atp. Kromě toho v USA v tzv. megacírkvích můžeme vidět také důraz na vytváření jevištních scén, které pomáhají zesilovat emocionální účinky hudby, slov i davové psychózy během případného tranzu během uctívání.

Wilkerson a duchovní válka

David Wilkerson také psal o duchovním boji, což je téma, které může být v letniční teologii silně akcentováno.

Biblický základ duchovního boje:

  • Efezským 6:10-18: Pavel zde vybízí křesťany, aby oblékli plnou Boží zbroj a byli připraveni čelit duchovním silám zla. Tento verš kontextuálně mluví o morálním boji, který apoštol Pavel nazývá mimo jiné bojem s duchovními silami zla v nebesích. Tento morální boj je popisován v předchozích kapitolách, zejména kapitoly Ef 4-5. Apoštol Pavel nepsal a nemluvil o duchovním boji ve smyslu, jak tento obrat používá David Wilkerson a hnutí víry, protože ho použil pouze jednou a nikde přitom nevěnoval pozornost boji proti démonům nebo o démonech. Což byl u Davida Wilkersona prvek, který u apoštola Pavla nevidíme. D. Wilkerson se zaměřoval na rady, jak čelit démonům, což ho marginálně spojuje s hnutím víry.
  • Duchovní realita: Nový zákon upozorňuje na duchovní dimenzi křesťanského života a potřebu být duchovně připraven.

Wilkersonův přístup:

  • Praktické rady: Wilkerson často poskytoval praktické rady, jak čelit duchovním útokům, což někdy mohlo být vnímáno jako příliš dramatické nebo nepřiměřené.
  • Důraz na modlitbu a víru: Wilkerson kladl velký důraz na modlitbu, víru a závislost na Boží moci v duchovním boji.

Kritika a perspektivy

Je pravda, že Wilkersonův důraz na emocionální prožitky a duchovní boj může být vnímán různě, a někteří jej mohou považovat za přehnaný nebo nebiblický. Nicméně pro mnoho letničních a charismatických křesťanů jsou tyto aspekty víry důležité.

Závěr

Je důležité rozlišovat mezi biblickými pojmy a jejich výkladem v různých teologických tradicích. Zatímco "blízkost Boha" je biblický koncept, termín "Boží přítomnost" v letničním smyslu může zahrnovat prvky mysticismu, které nejsou explicitně vyjádřeny v Bibli. David Wilkerson, jako letniční kazatel, používal terminologii a přístupy typické pro letniční a charismatické prostředí, což může vést k rozdílným interpretacím a vnímání.


pátek 21. června 2024

Od evangelikálních tradic ke kultickým vlivům hnutí víry - stručný výpisek z práce Daniele T. Loye

 

Hnutí víry

Opravdu jen krátký výcuc z článku

Z toho co mě značně zaujalo z "A Historical and Theological Framework for Understanding Word of Faith Theology Russell A Morris and Daniel T Lioy"
Autor se opírá o významné autory jako McConnell 1995, Bloodsworth 2009; Bowman 2001; Ezeigbo 1989; Farah 1981; Matta 1987; Neuman 1990.
Pro stručnost v textu vynechám autory.
  • Antropocentrický světový názor: Teologie Hnutí víry prosazuje antropocentrický světový názor, kde jsou křesťané oprávněni k zdraví, bohatství a prosperitě, což je dosažitelné skrze víru.
  • Popularita a přizpůsobení: Díky své popularitě je teologie Hnutí víry často upravována tak, aby vyhovovala specifickému kontextu svých příznivců, což vede k různým hybridním formám hnutí.
  • Kritika původu: McConnell (1995) tvrdí, že některé principy hnutí mají své historické kořeny v mimobiblických a kultických zdrojích, což je v rozporu s obecným přesvědčením, že hnutí vychází z pentekostálních a charismatických tradic.
***
1.1. Pentekostální a charismatické tradice víry
Někteří tvrdí, že Hnutí víry vzniklo především v rámci pentekostálních a charismatických tradic víry .. . Dokonce i předpentekostálové jako John Wesley, Charles Finney a George Whitefield jsou uváděni jako ti, kteří položili základy, které později usnadnily vznik teologie Hnutí víry .. . Vzhledem k tomu, že Hnutí víry využívá velkou část evangelikální a pentekostální terminologie, často se jeví jako ortodoxní .. . Následkem toho někteří předpokládají, že Hnutí víry je produktem těchto tradic .. .
... Výsledkem je, že Hnutí víry má nyní vliv v různých sektorech pentekostálních a charismatických tradic .. .
... Zatímco klasický pentekostalismus zdůrazňuje potřebu křtu Duchem svatým, prvky jako uzdravování, znamení a zázraky, stejně jako důraz na duchovní dary, byly od počátků ústředními body hnutí (víry) .. .
 
(Jestli si smím zde dovolit poznámku mimo tuto práci, tak počátek pentekostalismu nesl extremistické rysy podobné pozdějšímu hnutí víry, zejména roky 1900-1907; a teď se dostáváme k tomu podstatnému! autor blogu moudrost.blogspot.com)
 
Několik rozlišujících prvků raného pentekostalismu je zřejmých v rámci Hnutí víry, ačkoliv v tomto případě jsou často projevovány v extremističtějších formách (Moriarty 1992:27–29), konkrétně:
  • Víra, že Bůh obnovuje církev v současné generaci.
  • Tendence vyzdvihovat duchovní projevy.
  • Tendence být zaměřený na osobnosti.
  • Tendence produkovat následovníky, kteří jsou teologicky slabí (hlavně kvůli populárnímu odmítání vzdělání).
  • Víra, že vylití Ducha svatého přinese jednotu celé církvi.
Ačkoliv v rámci Hnutí víry existují prvky pentekostalismu, mnoho z těchto prvků je hermeneuticky přejato mimo hlavní proud pentekostální teologie.

1.2. Revivalismus v polovině 19. století ve Spojených státech

.. . Během vrcholu a bezprostředně po období druhé světové války byla založena řada evangelizačních sdružení, mnohá z nich založena osobami s pentekostálními kořeny .. . Pod vedením osob, které byly nespokojeny s ustáleným denominacionálním pentekostalismem, se charismatické hnutí prosadilo na scéně poválečného uzdravovacího revivalismu .. . Uzdravovací probuzení byla často charakterizována následujícími prvky:
  • Senzacionalismus a přehnaná oznámení o nadpřirozených zásazích.
  • Kultovní postavy, které se staly ústředními osobnostmi shromáždění.
  • Přehnané pohledy na vysvobození.
  • Skandální techniky získávání finančních prostředků.
  • Zkreslený pohled na víru.
  • Posedlost Satanem a démony.
  • Nová zjevení jako cesta k dosažení duchovní pravdy.
Hnutí víry skutečně obsahuje prvky uzdravovacího revivalismu, avšak zde jsou tyto prvky často projevovány v extrémnějších formách.
***

1.3. Mimobiblické a kultické vlivy

Ronald Enroth (1983:12–15) rozlišuje mezi kultem a kultickým přístupem pomocí tří metod: senzacionální, sociologické a teologické.
  • Senzacionální přístup zdůrazňuje extrémní a nekonvenční prvky hnutí nebo učení.
  • Sociologický přístup se zaměřuje na sociální, kulturní a vnitřní dynamiku kultu.
  • Teologický přístup je primárně hodnotící a porovnává a kontrastuje učení dané skupiny s Písmem.
McConnell přidává čtvrtý přístup, historický, který hodnotí historii náboženského hnutí nebo skupiny ve spojení s teologickým přístupem. Cílem je určit, zda jsou specifická učení ve skupině kultického charakteru, což je metoda využitá v tomto výzkumu ve vztahu ke specifickým principům teologie Hnutí víry.
Výzkum (Bloodsworth, Bowman, Ezeigbo, Farah, Matta, McConnell 1995, Neuman) naznačuje, že díky mnoha evangelikálním zásadám není Hnutí víry technicky klasifikovatelné jako kult. Nicméně specifické aspekty hnutí mohou být chápány jako kultické. Například hnutí zastává několik zásad, které ho umisťují do širších parametrů evangelikální ortodoxie. Vreeland uvádí dvě zásady, konkrétně, vyzdvihování autority Písma a částečný původ v hnutích Svatosti/Pentekostalismu.
Bowman:
  1. Žádný ze současných propagátorů Hnutí víry explicitně neodmítá ortodoxní doktríny spasení skrze milost nebo Trinitární koncept Boha.
  2. Učitelé Hnutí víry občas potvrzují ortodoxní doktríny o panenském početí, fyzické smrti Krista, tělesném vzkříšení a Druhém příchodu.
Současně však některé prvky hnutí mají tendenci překračovat hranice ortodoxie. McConnell: "... Hnutí víry není kult, ale je kultické."
Nepochybně se v rámci Hnutí víry nacházejí prvky z pentekostálních a charismatických tradic víry, z hnutí uzdravování v polovině 19. století, stejně jako prvky kultického učení. Extrémní přijetí prvků z prvních dvou zdrojů a biblicky nedostatečná povaha třetího zdroje poskytují rámec pro další analýzu.
Nebudu už tedy dále uvádět více, jen vypíšu pár bodů kterými se dále práce zabývá:
2. Kontextuální vlivy na Hnutí víry
2.1. Americký sen
2.2. Pealeho pozitivní myšlení a Rogerovská psychologie (Norman Vincent Peale a Carl Rogers)
2.3. Na zkušenosti zaměřené křesťanství
  • Friedrich Schleiermacher
  • Emoce a svědectví: Hnutí se šířilo prostřednictvím osobních svědectví a emocionálního dopadu, což se stalo ústředním prvkem pentekostalismu.
Tyto prvky pomohli k rozvoji hnutí víry.
Práce pokračuje dál, to tu už nechci rozebírat.

neděle 16. června 2024

Hnutí víry podle (A Historical and Theological Framework for Understanding Word of Faith Theology Russell A Morris and Daniel T Lioy) (Výpis)

zdroj:

https://journals.co.za/doi/pdf/10.10520/EJC119687

A Historical and Theological Framework for Understanding Word of Faith Theology Russell A Morris and Daniel T Lioy

Každý výpis je shrnutí asi 2 až 4 stránek.


  1. Historické původy Hnutí víry:

    • Článek uvádí tři hlavní zdroje původu Hnutí víry:
      • Pentekostální a charismatické tradice víry.
      • Americké revivalistické hnutí 19. století.
      • Specifické kultické vlivy a učení.
    • Autor McConnell (1995) tvrdí, že specifické prvky hnutí mohou být historicky odvozeny od mimobiblických, nebiblických až kultických zdrojů, což rozporuje běžné přesvědčení, že hnutí má své kořeny pouze v pentekostální a charismatické tradici.
  2. Kontextuální vlivy na Hnutí víry:

    • Článek zkoumá pět vlivů, které měly dopad na Hnutí víry. Tyto vlivy jsou stručně posouzeny, aby se ukázalo, jak ovlivnily vývoj hnutí.
  3. Hodnocení klíčových osobností:

    • V článku jsou posuzovány čtyři klíčové osobnosti, které byly zásadní pro vývoj Hnutí víry.
  4. Klíčové komponenty vývoje poselství Hnutí víry:

    • Článek hodnotí základní prvky, které formovaly poselství Hnutí víry.
  5. Primární principy teologie Hnutí víry a jejich kontinuita s ortodoxní evangelikální teologií:

    • Článek hodnotí čtyři hlavní principy teologie Hnutí víry ve vztahu k jejich kontinuitě s ortodoxní evangelikální teologií.

Klíčové body článku:

  • Hnutí víry a jeho názvy: Hnutí je známé pod různými názvy, jako je Prosperity Gospel, Word of Faith Movement, Faith-Formula Movement, Health and Wealth Gospel a Positive Confession Movement. Je to hnutí, které bylo asimilováno do mnoha evangelikálních církví a dokonce i do některých liberálních hlavních denominací.

  • Antropocentrický světový názor: Teologie Hnutí víry prosazuje antropocentrický světový názor, kde jsou křesťané oprávněni k zdraví, bohatství a prosperitě, což je dosažitelné skrze víru.

  • Popularita a přizpůsobení: Díky své popularitě je teologie Hnutí víry často upravována tak, aby vyhovovala specifickému kontextu svých příznivců, což vede k různým hybridním formám hnutí.

  • Kritika původu: McConnell (1995) tvrdí, že některé principy hnutí mají své historické kořeny v mimobiblických a kultických zdrojích, což je v rozporu s obecným přesvědčením, že hnutí vychází z pentekostálních a charismatických tradic.

* * *

1.1. Pentekostální a charismatické tradice víry

Někteří tvrdí, že Hnutí víry vzniklo především v rámci pentekostálních a charismatických tradic víry (Barron 1990; DeArteaga 1996; Moriarty 1992). Dokonce i předpentekostálové jako John Wesley, Charles Finney a George Whitefield jsou uváděni jako ti, kteří položili základy, které později usnadnily vznik teologie Hnutí víry (Vreeland 2001:9). Vzhledem k tomu, že Hnutí víry využívá velkou část evangelikální a pentekostální terminologie, často se jeví jako ortodoxní (Bjornstad 1986:69). Následkem toho někteří předpokládají, že Hnutí víry je produktem těchto tradic (Coleman 1993:355; Ezeigbo 1989:7; Sarles 1986:330).

Nepochybně někteří z prvních přívrženců Hnutí víry měli spojení s pentekostálními a charismatickými tradicemi, ať už prostřednictvím konkrétních církevních vazeb, nebo alespoň přijetím různých principů z těchto tradic. Výsledkem je, že Hnutí víry má nyní vliv v různých sektorech pentekostálních a charismatických tradic (Smith 1987:27–30).

Specifické prvky pentekostálního a charismatického hnutí jsou zřejmé v rámci Hnutí víry. Zatímco klasický pentekostalismus zdůrazňuje potřebu křtu Duchem svatým, prvky jako uzdravování, znamení a zázraky, stejně jako důraz na duchovní dary, byly od počátků ústředními body hnutí (Hollinger 1997:20). Několik rozlišujících prvků raného pentekostalismu je zřejmých v rámci Hnutí víry, ačkoliv v tomto případě jsou často projevovány v extremističtějších formách (Moriarty 1992:27–29), konkrétně:

  • Víra, že Bůh obnovuje církev v současné generaci.
  • Tendence vyzdvihovat duchovní projevy.
  • Tendence být zaměřený na osobnosti.
  • Tendence produkovat následovníky, kteří jsou teologicky slabí (hlavně kvůli populárnímu odmítání vzdělání).
  • Víra, že vylití Ducha svatého přinese jednotu celé církvi.

Ačkoliv v rámci Hnutí víry existují prvky pentekostalismu, mnoho z těchto prvků je hermeneuticky přejato mimo hlavní proud pentekostální teologie.

1.2. Revivalismus v polovině 19. století ve Spojených státech

Někteří tvrdí, že Hnutí víry nachází své předchůdce v probuzeních v polovině 19. století ve Spojených státech (Hollinger 1997; Perriman 2003). Během vrcholu a bezprostředně po období druhé světové války byla založena řada evangelizačních sdružení, mnohá z nich založena osobami s pentekostálními kořeny (Harrell 1975:4). Pod vedením osob, které byly nespokojeny s ustáleným denominacionálním pentekostalismem, se charismatické hnutí prosadilo na scéně poválečného uzdravovacího revivalismu (Vreeland 2001:1). Uzdravovací probuzení byla často charakterizována následujícími prvky (Moriarty 1992:41–42):

  • Senzacionalismus a přehnaná oznámení o nadpřirozených zásazích.
  • Kultovní postavy, které se staly ústředními osobnostmi shromáždění.
  • Přehnané pohledy na vysvobození.
  • Skandální techniky získávání finančních prostředků.
  • Zkreslený pohled na víru.
  • Posedlost Satanem a démony.
  • Nová zjevení jako cesta k dosažení duchovní pravdy.

Hnutí víry skutečně obsahuje prvky uzdravovacího revivalismu, avšak zde jsou tyto prvky často projevovány v extrémnějších formách.

* * *

1.3. Mimobiblické a kultické vlivy

Několik výzkumníků (Hanegraaff 2009; Neuman 1990; MacArthur 1992) tvrdí, že Hnutí víry je infiltrované do pentekostálních a charismatických hnutí prostřednictvím mimobiblických, dokonce kultických vlivů. Ronald Enroth (1983:12–15) rozlišuje mezi kultem a kultickým přístupem pomocí tří metod: senzacionální, sociologické a teologické.

  • Senzacionální přístup zdůrazňuje extrémní a nekonvenční prvky hnutí nebo učení.
  • Sociologický přístup se zaměřuje na sociální, kulturní a vnitřní dynamiku kultu.
  • Teologický přístup je primárně hodnotící a porovnává a kontrastuje učení dané skupiny s Písmem.

McConnell (1995:17–18) přidává čtvrtý přístup, historický, který hodnotí historii náboženského hnutí nebo skupiny ve spojení s teologickým přístupem. Cílem je určit, zda jsou specifická učení ve skupině kultického charakteru, což je metoda využitá v tomto výzkumu ve vztahu ke specifickým principům teologie Hnutí víry.

Různé kultické hnutí, které vznikly v 19. století v Americe, lze rozdělit do dvou skupin (Perriman 2003:66–67):

  1. Historicky nebo eschatologicky orientované kulty (např. Mormonismus, Svědkové Jehovovi).
  2. Ahistorické nebo gnostické kulty, které vznikly z fascinace mentálními a duchovními světy, od transcendentalismu po okultismus. Tato druhá skupina významně ovlivnila aspekty Hnutí víry.

Výzkum (Bloodsworth 2009; Bowman 2001; Ezeigbo 1989; Farah 1981; Matta 1987; McConnell 1995; Neuman 1990) naznačuje, že díky mnoha evangelikálním zásadám není Hnutí víry technicky klasifikovatelné jako kult. Nicméně specifické aspekty hnutí mohou být chápány jako kultické. Například hnutí zastává několik zásad, které ho umisťují do širších parametrů evangelikální ortodoxie. Vreeland (2001:3) uvádí dvě zásady, konkrétně, vyzdvihování autority Písma a částečný původ v hnutích Svatosti/Pentekostalismu.

Bowman (2001:226) argumentuje, že:

  1. Žádný ze současných propagátorů Hnutí víry explicitně neodmítá ortodoxní doktríny spasení skrze milost nebo Trinitární koncept Boha.
  2. Učitelé Hnutí víry občas potvrzují ortodoxní doktríny o panenském početí, fyzické smrti Krista, tělesném vzkříšení a Druhém příchodu.

Současně však některé prvky hnutí mají tendenci překračovat hranice ortodoxie. McConnell (1995:19) naznačuje, že "Hnutí víry není kult v tom smyslu a míře jako Mormonismus, Svědkové Jehovovi nebo Christian Science. Ne, Hnutí víry není kult, ale je kultické."

Nepochybně se v rámci Hnutí víry nacházejí prvky z pentekostálních a charismatických tradic víry, z hnutí uzdravování v polovině 19. století, stejně jako prvky kultického učení. Extrémní přijetí prvků z prvních dvou zdrojů a biblicky nedostatečná povaha třetího zdroje poskytují rámec pro další analýzu.

2. Kontextuální vlivy na Hnutí víry

Kromě primárních náboženských zdrojů přispívají k rozvoji Hnutí víry také různé kontextuální vlivy. Tři konkrétní vlivy poskytují kontext příznivý pro podporu specifických principů hnutí (Bloodsworth 2009:75).

* * *

2.1. Americký sen

Koncept „amerického snu“:

  • Původ: Termín vytvořil James Adams v knize The Epic of America z roku 1931.
  • Význam: Život by měl být lepší, bohatší a plnější pro každého, což bylo napsáno během Velké deprese a vyjadřovalo naději na lepší zítřek.
  • Poválečný optimismus: Po druhé světové válce zažila americká společnost ekonomický růst a pragmatismus, což změnilo náboženskou krajinu a vytvořilo kontext příznivý pro Hnutí víry.

2.2. Pealeho pozitivní myšlení a Rogerovská psychologie

Norman Vincent Peale:

  • Pozitivní myšlení: Peale propagoval pozitivní myšlení ve své knize The Power of Positive Thinking (1952), což mělo vliv na Hnutí víry.
  • Teologie: Pealeho teologie byla směsicí Nové myšlenky, metafyziky, křesťanské vědy a dalších vlivů.

Carl Rogers:

  • Rogerovská psychologie: Zdůrazňovala seberealizaci a pozitivní myšlení, což také ovlivnilo Hnutí víry.

2.3. Na zkušenosti zaměřené křesťanství

Původ a vliv:

  • Friedrich Schleiermacher: Tento koncept vznikl v 19. století a ve 20. století se rozvinul v pentekostálním a charismatickém hnutí.
  • Emoce a svědectví: Hnutí se šířilo prostřednictvím osobních svědectví a emocionálního dopadu, což se stalo ústředním prvkem pentekostalismu.

Tyto faktory společně vytvořily kontext, který podporoval rozvoj Hnutí víry, jehož kořeny lze nalézt v materiální kultuře Ameriky, pozitivním myšlení a psychologických přístupech, stejně jako ve zkušenostně orientovaném křesťanství. Pokud chcete pokračovat, stačí poslat další část textu.

 * * *

3. Klíčové osobnosti ve vývoji Hnutí víry

Vzhledem k rozmanitosti a složitosti hnutí je možné uvést mnoho osobností. Čtyři jsou však zvláště významné pro svůj vliv na specifické biblické zásady teologie Hnutí víry.

3.1. Phineas Parkhurst Quimby

Přínos:

  • Zakladatel:
    • Quimby (1802–1866) je považován za zakladatele Nové myšlenky (New Thought) a jeho učení tvoří jádro mnoha 19. století léčivých hnutí zaměřených na mentální uzdravení.
  • Osobní zkušenost:
    • Po osobní nemoci se Quimby zklamal v konvenční medicíně své doby a obrátil se k mesmerickému uzdravení.
    • Vyvinul teorii, že nemoc a utrpení pocházejí z nesprávného myšlení a mohou být vyléčeny zdravými postoji a pozitivním myšlením.
  • Klíčové myšlenky:
    • Nemoc je výsledkem myšlenkových chyb; odstranění těchto chyb vede k uzdravení.
    • Myšlenka, že realitu lze vytvářet prostřednictvím pozitivního potvrzení (afirmace).

3.2. William Essek Kenyon

Přínos:

  • Geneze Hnutí víry:
    • Kenyon (1867–1948) je považován za zakladatele Hnutí víry.
  • Náboženské pozadí:
    • Původně byl členem Metodistické episkopální církve, později působil jako baptistický kazatel.
    • Studoval na Emerson College of Oratory, známé šířením metafyzických, transcendentálních a Nové myšlenky učení.
  • Teologický vliv:
    • Snažil se vytvořit nový druh křesťanství, který by spojoval křesťanskou víru s prvky Nové myšlenky.
    • Ve svých dílech navrhuje koncepty jako "superlidé" osvobození od fyzických omezení a kreativní schopnost Boha, která je přenesena na věřící.
  • Fráze a myšlenky:
    • Populární fráze jako "Co přiznávám, to vlastním" pochází od Kenyona.

Tito dva klíčoví jedinci výrazně ovlivnili formování Hnutí víry, které zahrnuje kombinaci pozitivního myšlení, osobní afirmace a víry v nadpřirozené schopnosti víry.

* * *

3. Klíčové osobnosti ve vývoji Hnutí víry

Vzhledem k rozmanitosti a složitosti hnutí je možné uvést mnoho osobností. Čtyři jsou však zvláště významné pro svůj vliv na specifické biblické zásady teologie Hnutí víry.

3.1. Phineas Parkhurst Quimby

Phineas Parkhurst Quimby (1802–1866) je považován za zakladatele Nové myšlenky (New Thought) a jeho učení tvoří jádro mnoha léčivých hnutí zaměřených na mentální uzdravení v 19. století. Jeho teorie spočívala v tom, že nemoc a utrpení pocházejí z nesprávného myšlení a mohou být vyléčeny zdravými postoji a pozitivním myšlením.

3.2. William Essek Kenyon

William Essek Kenyon (1867–1948) je považován za zakladatele Hnutí víry. Jeho snahou bylo vytvořit nový druh křesťanství, který by spojoval křesťanskou víru s prvky Nové myšlenky. Mnoho frází a myšlenek populárních v současném Hnutí víry, jako například "Co přiznávám, to vlastním", pochází od Kenyona.

3.3. William Marrion Branham

Přínos:

  • Extrémní léčebný revivalista:
    • Branham (1909–1965) je považován za druhého otce moderního Hnutí víry.
  • Vliv na Latter Rain Movement:
    • Branham měl zásadní vliv na hnutí Latter Rain, které se vyznačovalo vírou v úplnou obnovu pravd z 1. století, obnovu pětinásobné služby apoštolů a proroků a důrazem na duchovní disciplíny jako osvobození, půst a vkládání rukou pro předání duchovních darů.
  • Kontroverzní názory:
    • Branham zastával kontroverzní doktríny, jako je například učení o hadím semeni z Genesis 3, kde tvrdil, že Eva měla sexuální styk s hadem a že Kain byl výsledkem tohoto spojení. Také věřil, že byl poslem k církvi Laodiceje.
  • Nadměrný důraz na nadpřirozené projevy:
    • Branham závisel na přítomnosti anděla, aby mohl účinně sloužit, což vedlo k důrazu na zázračné uzdravení a showmanství v jeho službě.

3.4. Kenneth Erwin Hagin

Přínos:

  • Popularizátor:
    • Kenneth E. Hagin (1917–2003) je zodpovědný za šíření Kenyonových materiálů na populární úrovni.
  • Osobní příběh:
    • Hagin tvrdil, že byl uzdraven z vrozené srdeční choroby, což jej vedlo k začátku jeho služby jako laického kazatele.
  • Vznik Rhema Bible Training Centre:
    • V roce 1974 Hagin založil Rhema Bible Training Centre, které do roku 2000 mělo 16 500 absolventů.
  • Teologický vliv:
    • Hagin měl velký vliv mezi letničními a charismatickými věřícími. Jeho teologický systém, známý jako teologie formule víry, byl často plagiován z Kenyonových spisů.

4. Klíčové komponenty ve vývoji poselství Hnutí víry

4.1. Různé zdroje poselství

Pozitivní myšlení a mentální uzdravení:

  • Filosofický idealismus:
    • Základním prvkem worldview hnutí mentálního uzdravení je filosofický idealismus, který tvrdí, že hmota neexistuje sama o sobě, ale je produktem mysli.
  • Swedenborgianismus:
    • Toto hnutí ovlivnilo poselství Hnutí víry svým důrazem na duchovní interpretaci biblických textů, které měly napravovat tradiční, doslovný výklad Písma.

Tato teologická a filozofická pozadí přispěla k vývoji specifických zásad Hnutí víry, jako je pozitivní vyznání a fyzické uzdravení.

* * *

4. Klíčové komponenty ve vývoji poselství Hnutí víry (pokračování)

4.1. Různé zdroje poselství (pokračování)

Třetí zdroj: Mesmerismus

  • Franz Anton Mesmer:
    • Mesmer (1734–1815) využíval magnetickou léčbu k údajné realignaci elektrického pole těla. Ačkoli jeho teorie byly odmítnuty tradiční lékařskou komunitou, aspekty jeho teorie byly dále zkoumány.
  • Hypnóza:
    • Hrabě Maxime de Puysegur nahradil magnety verbálními příkazy a dotykem, což vedlo k objevu dvou centrálních prvků hypnózy: uměle vyvolané somnambulismu a posthypnotické amnézie, což dalo základ moderní psychologii.
  • Dopad na mentální léčbu:
    • Mesmerova zjištění poskytují vědecký základ pro mentální léčbu, což ovlivnilo Phinease Quimbyho a následně EW Kenyona, a nakonec se stalo zdrojem pro specifické aspekty poselství Hnutí víry.

Čtvrtý zdroj: Unitarianismus

  • Vznik unitarianismu:
    • Unitarianismus se objevil v USA s volbou a instalací Henryho Warea do čela Divinity chair na Harvardu v roce 1805.
  • Anti-ortodoxní sentiment:
    • Unitarianismus přijímal osvícenské myšlenky, jako deistický pohled na svět, utilitární etiku a epistemologii kombinující empirie, racionalismus a skepticismus.
  • Vliv na mentální léčbu:
    • Unitarianismus ovlivnil hnutí mentální léčby svou úctou k přírodním zákonům, důrazem na použití rozumu a mnozí vůdci hnutí mentální léčby byli Unitáři nebo z toho prostředí pocházeli.

Pátý zdroj: Transcendentalismus

  • Ralph Waldo Emerson:
    • Transcendentalismus, který byl v USA propagován Emersonem a dalšími, zdůrazňoval neomezený potenciál lidského ducha a schopnost získávat zjevení prostřednictvím přímého vlivu božské moudrosti.
  • Vliv na Hnutí víry:
    • Kenyon převzal koncept zjevení znalostí, což se stalo součástí poselství Hnutí víry.

Shrnutí zdrojů a charakteristik

Z pěti zdrojů se vynořují následující charakteristiky, které formují worldview mentální léčby a ovlivňují Hnutí víry:

  1. Idealismus:
    • Důraz na mysl nad hmotou.
  2. Subjektivní epistemologie:
    • Zaměřeno na nadřazenost vnitřního duchovního vnímání nad vnějším fyzickým vnímáním.
  3. Univerzální zákony:
    • Objevování a aplikace univerzálních zákonů řídících mysl a hmotu.
  4. Mysticismus:
    • Mystické tendence týkající se povahy mysli a hmoty a jejich podkladové harmonie, což vede k deifikaci lidstva.
  5. Paranormální/okultní znalosti:
    • Spojení s paranormálním a okultním poznáním, které poskytuje atmosféru pro kultivaci specifických zásad Hnutí víry.

Tyto prvky náboženského klimatu té doby informují vývoj poselství Hnutí víry tím, že poskytují prostředí, ve kterém se specifické zásady tohoto hnutí mohly rozvíjet.

* * *

4.2. Bible s poznámkami: Dakeova anotovaná referenční Bible

Dalším faktorem ve vývoji poselství Hnutí víry je popularita určité studijní Bible mezi jejími přívrženci. Studijní Bible mají potenciál významně ovlivnit čtenáře na populární úrovni. Například poznámky pod čarou a marginální poznámky Scofieldovy studijní Bible jsou mnohými jejími čtenáři považovány za absolutní pravdu (Anderson 2004:21). Podobně je tomu u Dakeovy anotované referenční Bible, která hluboce ovlivnila mnoho letničních, charismatiků a zastánců Hnutí víry na populární úrovni.

Finis Jennings Dake:

  • Život a dílo:
    • Finis Jennings Dake (1902–1987) publikoval Nový zákon v roce 1961 a kompletní Bibli v roce 1963.
    • Dakeova Bible obsahuje více než 8 000 osnov, 35 000 poznámek a přes 500 000 referencí pro studium.
    • Vedle Bible vydal také mnoho dalších knih a brožur.
  • Systématisace biblických učení:
    • Dakeovy snahy o systématisaci biblických učení na různá témata se jeví jako upřímné, avšak jeho příliš zjednodušený a hyperliteralistický přístup vede k mnoha nesprávným interpretacím (Spencer a Bright 2004).
    • Mnoho poznámek v Dakeově Bibli pochází z knihy Boží plán pro člověka (Dake 1949), původně padesáti dvoutýdenní biblické studijní série, která byla sestavena do knihy.

Dakeův vliv:

  • Na konzervativní letniční hnutí:
    • Dakeův vliv na konzervativní letniční hnutí nelze přeceňovat (Alexander 2003:569).
    • Před vydáním Dakeovy Bible byla Scofieldova Bible pevnou součástí mezi konzervativními křesťany.
    • Alexander (2003:569) tvrdí, že po roce 1963 se poznámky obsažené v Dakeově Bibli staly „chlebem a máslem mnoha významných kazatelů“.

Dakeova anotovaná referenční Bible se stala důležitým nástrojem pro mnoho kazatelů a učitelů v Hnutí víry, poskytující systématisovanou teologii a výklad Bible, který podporuje a rozšiřuje základní doktríny tohoto hnutí. Tento konkrétní studijní nástroj přispěl k šíření a popularizaci specifických teologických pohledů a interpretací, které jsou charakteristické pro Hnutí víry.

* * *

 

Dakova Anotovaná referenční Bible

Dake Anotovaná referenční Bible sehrála významnou roli při formování poselství Víry v Slovo, zejména díky podpoře a používání významnými osobnostmi tohoto hnutí, jako jsou Kenneth Hagin a Kenneth Copeland (Ferraiuolo 1994:50). Tato Bible získala obrovskou popularitu mezi Pentekostály, Charismatici a stoupenci Víry v Slovo na úrovni široké veřejnosti.

Klíčové Vlivy:

  • Významní Podporovatelé:
    • Joyce Meyer: Děkovala Bohu za lidi, kteří vytvořili Dakeovu Bibli, protože jim jejich práce usnadnila výuku Božího Slova.
    • Marilyn Hickey: Označila Dakeovu Bibli za nejlepší referenční a studijní Bibli, kterou lze získat, a uvedla, že osobně vyčetla čtyři Dakeovy Bible.
    • Creflo Dollar: Tvrdil, že Dakeova Bible mu pomohla vybudovat pevný základ ve Slovu.
    • Rod Parsley: Popsal Dakeovu Bibli jako jedno z největších literárních děl všech dob.
    • Benny Hinn a Kenneth Copeland: Využívali Dakeovy práce jako zdroj některých svých nauk (Spancer n.d.).

Teologické Tvrzení:

  1. Bohatství a Abrahámovský Smluvní Požehnání:
    • Dake tvrdil, že Boží požehnání Abrahamovi velkým bohatstvím je příkladem pro všechny věřící, a navrhoval, že každý věřící má přístup k této části Abrahámovské smlouvy.
  2. Očištění a Fyzické Hojení:
    • Dake tvrdil, že obětování Krista zaručuje fyzické uzdravení jako Boží vůli pro každého křesťana, který má dostatečnou víru.
  3. Povaha Víry:
    • Navrhoval, že víra ve věřícím odráží Boží činnost popsanou v Římanům 4:17, což hovoří o povolání věcí, které nejsou do existence. Poselství Víry v Slovo to extrapoluje tak, že pozitivní vyznání může využívat tvůrčí sílu.
  4. Teologie Prosperity:
    • Dake argumentoval, že Bůh touží po hojné prosperitě a materiálním bohatství pro každého věřícího, téma často šířené v rámci poselství Víry v Slovo.

Kritiky:

  • Evangelikální Obavy:
    • Evangelikální učenci a apologové vyjádřili vážné obavy ohledně Dakeových nauk, poznamenávajíc, že některé z jeho myšlenek nesouhlasí s historickou křesťanskou ortodoxií (Spencer a Bright 2004).
  • Pentekostální Neshody:
    • Ne všichni v širokém rámci Pentekostální a Charismatické komunity přijali Dakeovy teologické úvahy s nadšením. Někteří z jeho největších kritiků pocházejí právě z této tradice. Generální tajemník Assemblies of God, George Wood, uvedl, že mnoho Dakeových názorů je v přímém rozporu s fundamentálním prohlášením tohoto denominace (Ferraiuolo 1994:50).

Význam Masových Médií

Využití masových médií, zejména rozhlasu a televize, hrálo klíčovou roli v globálním šíření poselství Víry v Slovo, zejména prostřednictvím mediálních kanálů sídlících ve Spojených státech (Phiri a Maxwell 2007; cf. Folarin 2007:71).

Rozhlas:

  • Rané Přijetí:
    • Rozhlas položil základy pro následné televizní vysílání. Raní náboženští podnikatelé uznali potenciál rozhlasu pro šíření evangelia a poskytování výukových a kázání příležitostí.
    • Významní Pionýři:
      • S. Parkes Cadman: Jeden z prvních, kdo využil rozhlas pro náboženské vysílání, dosáhl národního publika svým týdenním nedělním vysíláním na NBC v roce 1928.
      • Aimee Semple McPherson: Začala vysílat programy na vlastní rozhlasové stanici v roce 1924, stávajíc se jednou z prvních žen, které kázaly přes rozhlas.
      • Kněz Charles Coughlin: Dosáhl milionů posluchačů na začátku 30. let prostřednictvím sítě třiceti šesti stanic.
      • Další Pionýři: Bob Jones, Sr., Ralph Sockman, G.E. Lowman a Charles E. Fuller, kteří všichni rozpoznali a využili potenciál rozhlasu.

Televize:

  • Významný Vliv:
    • Televize měla hluboký dopad na šíření poselství Víry v Slovo. Mezi rané přeběhlíky patřili:
      • Fulton J. Sheen: Rozpoznal potenciál médií pro formování náboženství, hostoval jak v rozhlasových, tak televizních programech.
      • Rex Humbard: Pionýr Pentekostálního vysílání, který začal svou televizní kariéru v roce 1949.
      • Oral Roberts: Začal s televizním vysíláním v roce 1954, přitahujíc miliony následovníků po celém světě svou službou uzdravení vírou.
  • Křesťanské Televizní Sítě:
    • Sítě jako Inspiration Network (INSP), Trinity Broadcasting Network (TBN) a Daystar Television Network sehrály klíčovou roli při rozšíření dosahu poselství Víry v Slovo. Tyto sítě mají velké publikum jak ve Spojených státech, tak globálně, a jejich programy jsou často orientovány na Charismatické a Pentekostální hnutí.
  • Významný Vliv:
    • Televize měla hluboký dopad na šíření poselství Víry v Slovo. Mezi rané přeběhlíky patřili:
      • Fulton J. Sheen: Rozpoznal potenciál médií pro formování náboženství, hostoval jak v rozhlasových, tak televizních programech.
      • Rex Humbard: Pionýr Pentekostálního vysílání, který začal svou televizní kariéru v roce 1949.
      • Oral Roberts: Začal s televizním vysíláním v roce 1954, přitahujíc miliony následovníků po celém světě svou službou uzdravení vírou.

Závěr

Dake Anotovaná referenční Bible a strategické využití masových médií hrály klíčovou roli ve vývoji a šíření poselství Víry v Slovo. Zatímco Dakeovy učení měly vliv, byla kritizována za své kontroverzní prvky, které ne vždy odpovídají širší evangelikální a pentekostální ortodoxii. Masová média, zejména rozhlas a televize, se stala důležitými platformami pro rychlé šíření tohoto hnutí, i když někteří kritici upozorňují na nebezpečí substituce místní církve jako centrálního místa náboženského života a na nedostatečnost náboženských programů v porovnání s misí místní církve.

Zmírnění: Teologie Slova víry a její přístup k usmíření

Povaha usmíření

Teologie Slova víry prezentuje zvláštní pohled na povahu Kristova usmíření, který se výrazně liší od tradičních evangelikálních perspektiv.

  1. Reinterpretace Kristovy oběti:

    • Převtělování Krista jako Satana: Někteří zastánci tvrdí, že Kristus na kříži nezůstal ve své bezhříšné božské podstatě, ale stal se symbolem Satana.
    • Vykoupení skrze peklo: Na rozdíl od tradičního pojetí kříže tvrdí teologie Slova víry, že vykoupení bylo především dosaženo tím, že Ježíš trpěl v pekle, nikoliv na kříži.
    • Ježíš znovu narozen v pekle: Tvrdí se, že Ježíš musel být v pekle znovu narozen, což naznačuje proces proměny nebo očištění.
  2. Podpora biblických interpretací:

    • Satanská podstata: Jako podporu svého tvrzení se uvádějí verše jako Numeri 21:8-9 a Jan 3:14, které argumentují, že Ježíš přijal podstatu Satana, což vyžadovalo formu duchovní smrti.
    • Nedostatečnost kříže: Postavy v teologii Slova víry argumentují, že kříž sám o sobě není dostatečný k zajištění vykoupení, a že Ježíš musel trpět oddělen od Boha v pekle.

V kontrastu s evangelikální teologií, která trvá na:

  • Bezhříšné oběti Krista: Potvrzuje, že Kristus žil bez hříchu (Židům 4:15) a zemřel jako poslušný obětí, aby uspokojil Boží spravedlnost a umožnil spásu lidstva (Sims 1995:147).
  • Usmíření na kříži: Důraz je kladen na to, že smrt Krista na kříži plně splňuje pokutu za hřích (1 Jan 4:10), rozhodně poráží Satana (Židům 2:14) a definitivně ponižuje mocnosti zla (Kolosanům 2:15).

Výsledky a přínosy usmíření

Teologie Slova víry rozšiřuje své pojetí usmíření na zahrnutí fyzického zdraví a uzdravení jako nedílné součásti křesťanského života a víry:

  • Boží zdraví a uzdravení: Učení tvrdí, že skrze Kristovo usmíření mají věřící právo na zdraví a uzdravení (Copeland 1996:6). Jejich přístup staví boží uzdravení jako právo a boží zdraví jako očekávanou normu pro všechny věřící (Price 1976:20; Savelle 1982:9-10).
  • Biblické ospravedlnění: Poukazuje na verše jako Izajáš 53:5, Matouš 8:16-17 a 1 Petr 2:24, aby podpořilo tvrzení, že uzdravení je součástí usmíření.

Avšak v rámci evangelikální teologie, ačkoli uznává možnost a ochotu Boha uzdravovat:

  • Modlitba a uzdravení: Důraz je kladen na modlitbu za uzdravení jako na privilegium a zodpovědnost, ale ne rovná se s tím s absolutním nárokem nebo zárukou (Arrington 1993:61-79).
  • Boží svrchovanost v uzdravování: Uznává, že uzdravení nemusí vždy nastat v tomto životě, a že Boží milost podporuje věřící i v čase nemoci.

Závěr

Teologie Slova víry se výrazně odlišuje od orthodoxních evangelikálních učení ohledně povahy, procesu a výsledků Kristova usmíření. Její zdůraznění reinterpretací týkajících se povahy Satana, role pekla při vykoupení a nutnosti, aby Kristus byl znovu narozen v pekle, klade významné výzvy tradičním evangelikálním učením zaměřeným na Kristovu bezhříšnou oběť na kříži. Navíc, zatímco obě perspektivy potvrzují schopnost a ochotu Boha uzdravit, teologie Slova víry považuje uzdravení za zaručené právo, což kontrastuje s evangelikálním učením, které uznává Boží svrchovanost a složitost božího uzdravení.

Tímto způsobem teologické postoje zastávané příznivci Slova víry ohledně usmíření a jeho důsledků ilustrují výrazné nesoulad s orthodoxními evangelikálními pohledy, které ovlivňují širší diskuse v rámci křesťanské teologie a praxe.

Pokračování: 5.3. Víra

Koncept víry v teologii Slova víry

Teologie Slova víry přistupuje k pojetí víry zcela odlišně než tradiční evangelikální teologie. Zde není víra pouze aktem zbožnosti, ve kterém člověk vyjadřuje jednoduchou důvěru v Boha, ale je to antropocentrická duchovní síla, kterou věřící směřuje k Bohu.

  1. Kreativní víra:

    • Vycházející z Hebrejcům 11:3, které praví: „Vírou rozumíme, že světy jsou utvořeny slovem Božím“ (KJV), teologie Slova víry učí, že stejně jako Bůh stvořil vesmír svým slovem (Řím 4:17), věřící má stejnou kreativní schopnost prostřednictvím slov, která vyslovuje ve víře (Hagin 1974:74).
    • Tento názor je centrální pro současnou teologii Slova víry, která zdůrazňuje moc pozitivního vyznání a tvrzení, že člověk může sám psát svůj osud s Bohem prostřednictvím slov, která vyslovuje (Copeland 1985; Hagin 1979:3–5).
  2. Víra jako právo na boží sílu:

    • Pojetí „víry Boha“ („the faith of God“), nikoliv „víry v Boha“ („faith in God“), je podle Kenyona (1942:103) klíčem k potvrzení tohoto pohledu na víru.
    • Věří se, že kreativní schopnost je dostupná prostřednictvím slov, která jsou vyslovována ve víře. Často se používá výraz „víra podle Božího druhu“ („the God kind of faith“) (Capps 1976:131; Copeland 1974:19).
  3. Pozitivní vyznání jako mocná síla:

    • Víra a vyslovené slovo jsou v teologii Slova víry spojeny dohromady jako mocná síla pozitivního vyznání, které umožňuje dosáhnout toho, co si člověk přeje (Copeland 1980:4–5).
  4. Kritika tradicionalistických perspektiv:

    • Tradiční evangelikální teologie chápe víru jako důvěru v osobu Ježíše Krista, v pravdu jeho učení a v jeho vykupitelské dílo na Kříži. Důležitost víry spočívá v jejím zaměření na Boha jako dárce všech dobrých věcí (Douglas 1999).
    • Na rozdíl od toho teologie Slova víry někdy redukuje víru na víru ve víru, nikoliv na víru v Boha, což narušuje biblickou exegesi a podkopává důležitost vztahu s Bohem.

5.4. Prosperita

Teologie Slova víry je nejznámější svým důrazem a učením o prosperitě, odtud také označení „prosperitní evangelium“. Tento směr podporuje představu, že pozemský život zdraví, bohatství a štěstí je božským nezcizitelným právem všech, kteří mají víru v Boha a žijí v poslušnosti k jeho přikázáním.

  1. Definice prosperity:

    • Věřící jsou povzbuzováni, aby se modlili a dokonce požadovali od Boha „vše od dopravních prostředků (auta, dodávky, kamiony, dokonce i letadla), po domy, nábytek a velké bankovní účty“ (Pilgrim 1992:3).
    • Zastánci prosperity často používají biblické odkazy, jako je Genesis 22:8, Filipanům 4:19, nebo 3 Janova 2, když argumentují, že Boží vůle pro každého věřícího je materiální prosperita.
  2. Novozákonní opory:

    • Zastánci prosperity interpretují texty, jako je Jan 10:10, kde Ježíš říká, že přišel, aby měli život hojně, jako potvrzení Božího záměru poskytnout finanční prosperitu a podnikatelský úspěch všem věřícím (Lioy 2007:44).
  3. Evangelikální pohled na prosperitu:

    • Evangelikální teologie rozumí prosperitu především jako Boží zaslíbení, že uspokojí potřeby svých vlastních (Genesis 22:8, Filipanům 4:19).
    • Důraz je kladen na duchovní a morální aspekty, nikoliv jen na hmotný úspěch.
    • Motivem dávání by neměla být odměna.
    • Míra a skromnost by měly určovat životní styl.
    • Nadměrná pozornost věnovaná hmotnému majetku je v rozporu s učením Krista.

Teologie Slova víry zde také neudržuje kontinuitu s evangelikální teologií, která chápe prosperitu v širším a hlubším kontextu než pouze jako materiální blahobyt a úspěch.

* * *

Závěr

Miroslav Volf, profesor teologie na Yale University, vyrostl v domě pentekostálního kazatele v Chorvatsku. Jeho otec, který prošel vězením v komunistickém koncentračním táboře, postil se týdny, aby přijal křest Duchem svatým, praktikoval mluvení v jazycích, měl dar výkladu jazyků a modlil se s vkládáním rukou za nemocné. Volf sám byl aktivní v pentekostalismu před svým přesunem do Spojených států v roce 1977. Brzy zjistil, že americký pentekostalismus se výrazně liší od toho, co zažil ve své rodné Chorvatsku. Při procházení televizními kanály narazil na výrazného televangelistu zapojeného do bizarních kousků. Viděl, jak mnozí prodávají kompromitované evangelium zdraví, bohatství a moci, které věřící mají právo považovat za své prostřednictvím víry. Místo aby podporovalo hledání Boha, tento druh evangelia podporoval sebelásku a chamtivost. Volf (2010

–xviii) se zamýšlí nad svými zkušenostmi: „Víra mého otce v Pentekostalismus a americký Pentekostalismus se střetly ... Věděl jsem samozřejmě, že toho je mnohem víc než evangelium zdraví a bohatství“.

Tento článek se snažil usnadnit lepší porozumění teologii Slova víry. K dosažení tohoto cíle článek zohlednil historické kořeny hnutí Slova víry, nabídl několik kontextuálních vlivů, které ovlivnily hnutí Slova víry, zhodnotil čtyři klíčové osobnosti ve vývoji hnutí, posoudil klíčové prvky ve vývoji poselství Slova víry a nakonec posoudil klíčové zásady teologie Slova víry z hlediska jejich souladu s ortodoxní evangelikální teologií. Z těchto oblastí posouzení vyplynulo několik významných závěrů:

  1. Původ teologie Slova víry:

    • Teologie Slova víry má své kořeny v různých zdrojích, z nichž ne všechny vycházejí z ortodoxního křesťanství.
  2. Osobnosti a jejich vliv:

    • Osoby, které přijímaly různé teologie, sehrály klíčovou roli ve vývoji hnutí Slova víry.
  3. Významné komponenty hnutí Slova víry:

    • Různé klíčové komponenty přispěly k rozvoji a rozšíření poselství Slova víry.
  4. Rozdíly v teologii:

    • Konkrétní zásady teologie Slova víry se výrazně liší od evangelikálních protějšků.

V souladu s názorem Starnera (2006:395), že „trvalý teologický úkol církve spočívá v retrospekci a opravě“, platí to i pro specifické zásady teologie Slova víry.

 


Spory v raném křesťanství: Apoštolská tradice a heretické skupiny

 

V období do třetího století n.l. bylo rané křesťanství velmi různorodé a skutečně existovaly různé skupiny a jednotlivci, kteří odmítali jakékoli pokusy o centralizaci moci v Římě nebo vyzdvihování Petrova prvenství. Podívejme se na několik příkladů a kontextů těchto raných sporů s přidanými letopočty:

Různorodost raného křesťanství a spory do třetího století n.l.

  1. Apoštolské tradice:

    • Petr a Pavel: Petr byl tradičně považován za apoštola pro Židy, zatímco Pavel se zaměřoval na pohany. Pavlovy církve byly rozptýlené po celé Římské říši a mnohé z nich si udržely vlastní identitu a teologii, nezávisle na římském biskupu (první století n.l.).
    • Ostatní apoštolové: Kromě Petra a Pavla existovali i další apoštolové, jako Jan, Jakub a Tomáš, kteří měli své vlastní následovníky a zakládali církve s odlišnými tradicemi (první století n.l.).
  2. Gnostické a jiné heretické skupiny:

    • Gnosticismus: Gnostici měli své vlastní verze křesťanského učení a často odmítali autoritu jakéhokoli centrálního vedení. Gnostické texty jako „Evangelium podle Tomáše“ (zřejmě sepsáno kolem poloviny druhého století n.l.) ukazují na různé teologické pohledy a praktiky.
    • Montanismus: Montanisté, vedení Montanem, Priscillou a Maximillou, věřili ve zvláštní zjevení Ducha svatého a odmítali jakoukoli centrální autoritu církve, včetně římského biskupa (založeno kolem roku 156 n.l.).
  3. Různé církevní komunity:

    • Antiochie, Alexandrie, Jeruzalém: Tyto rané církevní centra měla své vlastní biskupy a nezávislé vedení. Jejich teologické a liturgické praktiky se často lišily od římské církve (první až třetí století n.l.).
    • Křesťané v Malé Asii: Komunity jako ta v Efezu, založená apoštolem Janem, měly své vlastní tradice a často nesouhlasily s římskou autoritou (první až druhé století n.l.).
  4. Doktrinální spory a regionální synody:

    • Quartodecimánský spor: Tento spor se týkal data slavení Velikonoc a ukázal rozdíly mezi východními a západními církvemi. Řím se snažil prosadit svou praxi, ale východní církve to často odmítaly (druhý století n.l.).
    • Synody a regionální rady: Rané církve pořádaly regionální synody, kde se řešily teologické a disciplinární otázky bez zásahu římského biskupa (druhý až třetí století n.l.).

Příklady konkrétních postav a skupin

  1. Polykarp ze Smyrny:

    • Polykarp, biskup Smyrny, byl učedníkem apoštola Jana a reprezentantem východní církve. V roce 155 n.l. se setkal s římským biskupem Anicetem, aby projednali Quartodecimánský spor, ale neshodli se na jednotném datu Velikonoc, což ukazuje na existenci nezávislých tradic.
  2. Irenej z Lyonu:

    • Irenej, který působil v Galii (druhá polovina druhého století n.l.), psal proti gnostikům a jiným heretikům, ale také zdůrazňoval důležitost apoštolské tradice. I když uznával význam Říma, podporoval rovnováhu mezi různými apoštolskými církvemi.
  3. Tertullianus:

    • Tertullianus z Kartága (asi 160–225 n.l.) je známý svými apologetickými a teologickými díly. Na konci svého života se přidal k montanistům, kteří odmítali římskou autoritu a věřili ve zvláštní zjevení Ducha svatého.

Shrnutí

Raně křesťanské období bylo plné různorodých tradic a sporů. Mnoho křesťanů a církevních komunit odmítalo centralizaci moci v Římě a zachovávalo své vlastní apoštolské tradice. Různé teologické a liturgické praktiky, spory o data slavení svátků a existence heretických skupin ukazují na širokou škálu názorů a praxí v raném křesťanství. Tato rozmanitost a napětí mezi různými skupinami byly přítomny od samého počátku a významně ovlivnily vývoj církevní struktury a doktríny.

sobota 1. června 2024

Dejte si pozor, abyste nesoudili povrchně a podle úspěchu, místo podle znalosti Božího slova

Dejte si pozor, abyste nesoudili povrchně a podle úspěchu, místo podle znalosti Božího slova. Uvádím tento text jako příklad povrchnosti, předsudků, neoprávněného soudu. Zavání to hnutím víry:
 
Dagmar Kovařová z FB píse:
 
Akademici vs učeníci
_____________________
"Rozdiel medzi ľuďmi, ktorí prinášajú doktríny a medzi učeníkmi Ježiša Krista je zjavný v príspevku od Jana Boshoffa:
Dlhé roky som podnikal a bol vo výrobe.
Získal som aj univerzitné tituly na večernej škole ...
Firmu som sa však naučil viesť od šampiónov priemyslu, ľudí, pre ktorých som pracoval a s ktorými som pracoval, ale z univerzít som sa toho veľa nenaučil. Jedna vec, ktorú som sa dozvedel, bola, že profesormi a lektormi boli väčšinou akademici, ľudia, ktorí v skutočnom živote neboli úspešní. Premárnil som veľa dobrého času a peňazí na zbytočné vzdelávanie.
Keď ma Ježiš zavolal, aby som Ho nasledoval, zistil som, že rovnaká situácia existuje aj v kresťanských cirkvách. Môžu vás učiť bibliu, doktríny a teórie, ale nemôžu vás učiť o nasledovaní Ježiša, pretože Ho nepoznajú a nemajú žiadne praktické skúsenosti s nasledovaním Ježiša. Všetky ich učenia sú akademické, zbytočné pre Božie kráľovstvo. Väčšina kazateľov nepozná Boha.
Ako vás môže človek, ktorý nemá praktické skúsenosti s učeníctvom, učiť o nasledovaní Ježiša? Ak nepoznajú Jeho hlas, ako vás môžu naučiť počúvať Ježiša, poslúchať Ho a nasledovať Ho? Ak nežijú vierou, ale žijú na cirkevnej fare a na cirkevnej výplatnej páske, ako vás môžu poučiť o živote z viery? Ak oni sami hrešia a smilnia so svetom, ako vás môžu naučiť pokániu a svätosti, bez ktorej nikto neuvidí Boha?
.....
Dávajte si pozor, koho počúvate. Ak ťa niekto nevedie k Ježišovi a neučí ťa poslúchať a nasledovať Ježiša, potom ťa vedie do pekla. Pracujte na svojej vlastnej spáse so strachom a chvením. Nikomu never. Kľakni si na kolená pred Ježišom. Poslúchaj Jeho slová, Jeho prikázania, čiň pokánie, prestaň hrešiť, daj sa pokrstiť, buď svätý. Hľadaj Ježiša a On sa ti dá spoznať. Bude ťa učiť a viesť. On povedie tvoje kroky. Ak s Ním zostaneš až do konca, budeš mať ŽIVOT."

Uvedl jsem tento text jako příklad plný legalistického smýšlení a odsuzování. Varujte se hnutí víry a podobných, kteří soudí lidi ne na základě znalosti Božího slova, ale na základě světského úspěchu. Kristus před takovými lidmi varoval, když říkal, že nemáme dělat takový povrchní soud. Jen Bůh vidí do srdce a může říct, kdo upřímně věří. Nikdo z nás neví jakou oběť přinesli tito lidé ve snaze hledat Boha... leda oni sami.