čtvrtek 1. února 2024

Dostal Satan vládu nad zemí, dokud se Ježíš nevrátí?

Pokud ano, proč mu byla udělena tato pravomoc?

R.C. Sproul (zdroj: https://www.ligonier.org/learn/qas/has-satan-been-given-dominion-over-earth-until-jes)

 

Na celém světě je pouze jeden nejvyšší Pán, a to je Bůh. Ve Starém zákoně je nám řečeno, že celý tento koncept nadvlády byl sdílen s Adamem a Evou. Člověku byla dána nadvláda nad zemí, aby byl viceregentem* pro Boha, tedy vicekrálem, aby reprezentoval Boží vládu na této planetě. Samozřejmě jsme z toho udělali hrozný nepořádek a stále více jsme podléhali moci Satana. Této moci Satana zasadil Kristus ve své inkarnaci nejen významnou ránu, ale i smrtelnou ránu. 

 

Především je nám řečeno, že Bůh Otec dává Ježíši veškerou moc na nebi i na zemi. Při svém nanebevstoupení sedí Kristus po Boží pravici, kde je korunován jako Král králů a Pán pánů. To byla obrovská rána pro všechny světské nebo satanské mocnosti, knížectví a duchovní špatnost na vysokých místech. Takže pokud se mě zeptáte, kdo právě teď vládne nad tímto světem, myslím, že Nový zákon je v tom naprosto jasný. Ten, kdo vládne, je Pán. Vládne Pán Bůh všemohoucí a Pán Kristus právě nyní vládne tomuto světu. Jeho království možná není z tohoto světa, ale rozhodně zahrnuje tento svět a Ježíš má veškerou moc nad nebem a zemí.

 

Dokonce i v tuto chvíli, když o této otázce hovořím, je Satanova autorita a moc omezená a podřízená autoritě, která je svěřena Kristu. Kristus je právě teď králem této země. Jeho království je neviditelné a ne každý to uznává. Lidé dávají více věrnosti princi temnoty než princi míru, ale to je akt uzurpace ze strany Satana. Jeho moc je omezená, omezená a dočasná. Krátce se stalo toto: Satanova moc a autorita byla zasazena smrtelnou ránou od Krista. Kříž, Vtělení, Vzkříšení a Nanebevstoupení nesmírně oslabily jakoukoli moc nebo autoritu, které se Satan těšil, ale nezničily ho. To přijde později, až Kristus dokončí své dílo vykoupení dovršením svého království. Všechno mu bude přivedeno do zajetí a skloní se před ním každé koleno, včetně padlých andělů, kteří se pokloní v podřízenosti jeho autoritě.

 

POZNÁMKA:

* víceregent: Zástupce nebo zástupkyně, která vykonává úřad za jinou osobu, obvykle za vládce.

vícekrál - myšleno metaforicky

PODPŮRNÉ ARGUMENTY:

  1. tvory na ní.

  2. Matouš 28:18 - Zde Ježíš prohlašuje, že veškerá moc byla dána jemu na nebi i na zemi.

  3. Koloským 2:15 - Tato pasáž hovoří o tom, jak Ježíš na kříži porazil mocnosti a knížatstva a přivedl je k zahanbení.

  4. Efezským 1:20-22 - Zde se hovoří o tom, že Bůh vzkřísil Ježíše z mrtvých a posadil ho po své pravici nad všemi knížatstvy a mocnostmi.

  5. 1. Janovo 3:8 - Ježíš přišel, aby zničil díla ďábla.

  6. Zjevení 20:10 - Odkazuje na konečný osud Satana, který je uvržen do jezera ohně a síry.

Žádné komentáře:

Okomentovat