středa 31. ledna 2024

Dábelské učení Johna Alexandera Dowieho

TENTO ČLÁNEK POJEDNÁVÁ O DŮLEŽITOSTI HISTORICKÉ A KULTURNĚ-SOCIÁLNÍHO KONTEXTU PŘI HODNOCENÍ NÁBOŽENSKÝCH POSTAV.

Dábelské učení Johna Alexandera Dowieho

Chtěl bych sem vložit článek od tohoto světoznámého kazatele, misionáře, dědečka pentekostalismu a celého apoštolského hnutí.
Jsem si však vědom toho OBROVSKÉHO RIZIKA. Když sem vložím co učil a ty jejich "svědectví", bude to jako voda na mlýnské kolo všem pentekostálním věřícím, hnutí víry, charismatikům a ekumenickým křesťanům, kteří v tyto nauky o desátcích věří. Pozor! Dowie lstivě mámil z lidí více než desetinu. U bohatého člověka si řekl například rovnou o dvacet procent z dlouhodobé platby.
Rozhodující je však kontext. Jsem si vědom toho OBROVSKÉHO RIZIKA, že prostoduší charismatici neradi čtou a vzdělávají se, takže je kontext VŮBEC NEZAJÍMÁ. Nechtějí vědět kdo to vlastně byl. Nu, je to tak, když někdo obdivuje Hitlera, Putina nebo nějakýcho vůdce Hamasu, mluví o něm dobře a nepřipustí nic zlého, obvykle je to znak toho, že má vymytý mozek, protože ho NEZAJÍMÁ REALITA. Proto jsem nejprve vložil tento příspěvek, abych vám aspoň stručně řekl co byl zač.
OK, VÍTE CO UDĚLÁME TO TAKHLE. JÁ VÁM NAPÍŠU O VÍCE CHARISMATICKÝCH VŮDCÍCH... TO BUDE LEPŠÍ.
KDO BYL HITLER?
Adolf Hitler byl německý politik a vůdce nacistické strany. Bez ohledu na jeho negativní vliv a činy, které vedly k obrovskému utrpení a tragédii milionů lidí, existují některé aspekty jeho působení, které někteří lidé interpretují jako pozitivní. Mezi tyto aspekty může patřit:
  1. Charizma a rétorické schopnosti: Hitler byl schopným řečníkem a dokázal oslovit a nadchnout mnoho lidí svým projevem.
  2. Hospodářské reformy: Někteří tvrdí, že Hitlerova vláda zavedla některá opatření, která vedla k hospodářskému oživení v Německu po Velké hospodářské krizi, jako například programy na snížení nezaměstnanosti a investice do infrastruktury.
  3. Podpora infrastruktury: Za Hitlerovy vlády byla realizována řada projektů na rozvoj infrastruktury, včetně výstavby dálnic (Autobahn), což mělo pozitivní dopad na ekonomiku země.
Je však důležité si uvědomit, že tyto "pozitivní" aspekty jsou nesrovnatelné s hrůzami a utrpením, které Hitlerova vláda způsobila.

KDO BYL JOHN ALEXANDER DOWIE?

Varování: John Alexander Dowie byl kontroverzní postavou s komplexním historickým dědictvím. Přestože je možné identifikovat některé aspekty jeho působení jako pozitivní, je důležité chápat je v kontextu jeho celkového odkazu a přijímat je s uvážením.
John Alexander Dowie byl americký kazatel a zakladatel města Zion ve státě Illinois. Někteří lidé uznávají následující výhody jeho působení:
  1. Charizma a nadšení: Dowie byl charizmatickým řečníkem a svým nadšením dokázal oslovit mnoho lidí, což vedlo k rozvoji jeho následovníků a podporovatelů.
  2. Založení města Zion: Dowie založil město Zion jako komunitu s důrazem na náboženské hodnoty a zdravý životní styl. Pro mnoho lidí představovalo toto město symbol ideálů a naděje.
  3. Humanitární práce: Dowie se angažoval v různých humanitárních projektech a charitativních činnostech ve prospěch komunity, což mohlo přinést některé pozitivní změny do životů lidí v jeho okolí.
Je však důležité si uvědomit, že Dowieho působení bylo také poznamenáno kontroverzemi a jeho autoritářským stylem vedení. Jeho náboženské a politické přesvědčení vedly k rozkolům a konfliktům, a jeho pozdější léčebná praxe byla kritizována a vedla k právním sporům. Při posuzování Dowieho odkazu je třeba vzít v úvahu celkový kontext a vyvážit jak jeho pozitivní, tak negativní aspekty.

KDO BYL J. A. DOWIE VE SKUTEČNOSTI?

Vůdce uzavřeného kultu Zion city, který používal manipulativní techniky a moc sugesce, práce s médii, apod. k tomu aby zmanipuloval davy. Inspiroval se v učení "apoštola" Edwarda Irvinga. Považoval se za Eliáše, proroka a apoštola. Ve svých prorockých řečech se nazýval Ježíšem (neuvedl totiž nikdy "Toto praví Hospodin, nebo Toto praví Ježíš Kristus."). Po přelomu tisíciletí 1900 tvrdil, že je Mesiáš. Masy ho následovali a šířil své učení do celého světa. Inspiroval se v něm Charles Fox Parham, zakladatel pentekostálních, všech letničních a charismatických křesťanů té doby (všichni v té době vyznávaly jeho extremistické učení). To jsou kořeny charismatismu - AoG, IAoG atd... Je třeba si uvědomit, že Dowie opravdu vykořisťoval a zotročil věřící lidi, zebral jim vše, nebylo vůbec snadné opustit Zion city! Měl moc nad všema!
  1. Autoritářské vedení: Dowie měl tendenci řídit své hnutí a komunity autoritativním způsobem, což vedlo k rozkolům a konfliktům s jeho následovníky a ostatními církvemi.
  2. Kontroverzní léčebné praktiky: Dowie propagoval léčbu nemocí modlitbou a vírou, což vyvolávalo kontroverze a bylo kritizováno jako nevědecké a neúčinné. Některé jeho metody léčby byly považovány za nebezpečné nebo neetické.
  3. Právní problémy: Dowie byl zapleten do právních sporů a soudních případů kvůli obviněním ze špatného řízení a finančních nepravostí spojených se správou jeho hnutí a komunit.
  4. Osobní skandály: Dowieho osobní život byl poznamenán skandály a kontroverzemi, včetně jeho manželských problémů a podezření z nevěry.
  5. Exkomunikace a pád: Dowie byl nakonec exkomunikován ze svého vlastního hnutí a jeho pád z vlivu a autority byl spojen s narůstající kritikou a odporem ze strany jeho bývalých následovníků.

KDO BYL FRANK SANDFORD?

Bývalý člen Dowieho kultu Zion, který se oddělil a založil vlastní kult.
Varování: Frank Weston Sandford byl kontroverzní postavou s komplexním historickým dědictvím. Přestože je možné identifikovat některé aspekty jeho působení jako pozitivní, je důležité chápat je v kontextu jeho celkového odkazu a přijímat je s uvážením.
Frank Weston Sandford byl americký kazatel a zakladatel hnutí známého jako Shiloh, které prosazovalo prorocký dar a charismatické dary Ducha svatého. Někteří lidé uznávají následující výhody jeho působení:
  1. Inspirace pro následovníky: Sandford byl charismatickým vůdcem a jeho kazatelský styl a náboženské učení inspirovalo mnoho lidí, kteří se k němu připojili jako následovníci.
  2. Zakládání komunit: Sandford byl známý svými snahami o vytvoření náboženských komunit, kde by lidé mohli žít a praktikovat svou víru ve společenství s ostatními.
  3. Důraz na duchovní prožitek: Sandford zdůrazňoval důležitost osobního vztahu s Bohem a zasvěcení životu víře, což mnoho lidí vnímalo jako povzbuzující a inspirativní.
Je však důležité si uvědomit, že Sandfordovo hnutí bylo také spojeno s kontroverzemi a jeho prorocké prohlášení a praxe byly často kritizovány. Jeho autoritářský vůdcovský styl vedl k rozkolům a konfliktům v rámci jeho následovníků a jeho pozdější aktivity byly provázeny skandály a právními problémy. Při posuzování Sandfordova odkazu je třeba vzít v úvahu celkový kontext a vyvážit jak jeho pozitivní, tak negativní aspekty.

KDO BYL FRANK SANDOFRD VE SKUTEČNOSTI?

To byl taky charismatický diktátor, který vykořisťoval ty kdo mu sloužili.
  1. Autoritářské vedení: Sandford měl autoritativní styl vedení a řídil své hnutí s pevnou rukou, což vedlo k rozkolům a konfliktům s jeho následovníky a dalšími církvemi.
  2. Prorocké prohlášení a selhání: Sandford často dával prorocká prohlášení a předpovědi, které se mnohdy nepotvrdily, což vyvolávalo pochybnosti o jeho duchovních schopnostech a autoritě.
  3. Finanční nepravosti: Sandford byl obviněn z finančních nepravostí spojených se správou svého hnutí a komunit. Byl zapleten do různých finančních skandálů a soudních sporů kvůli podezření z podvodu a zneužití finančních prostředků.
  4. Zneužívání moci: Sandfordův autoritativní styl vedení a jeho tendence manipulovat se svými následovníky vedly k obviněním z emocionálního a psychologického zneužívání moci.
  5. Katastrofa v Maine: Sandfordovo hnutí Shiloh se stalo známé tragickou událostí v roce 1902, kdy skupina jeho následovníků zemřela v Maine během pokusu o vykonání proroctví, což vyvolalo vlnu kritiky a kontroverze.
Tyto negativní aspekty jsou součástí komplexního obrazu Sandfordova života a působení a poukazují na jeho kontroverzní povahu a problematický vliv na své následovníky a společenství. Je důležité si uvědomit, že jeho dědictví je diskutované a interpretované různými způsoby v závislosti na kontextu a perspektivě.
  1. Autoritářské vedení: Frank Sandford měl autoritativní styl vedení a považoval se za proroka a Božího vyvoleného, což mu poskytovalo velkou moc nad svými následovníky.
  2. Izolace od vnějšího světa: Členové hnutí Shiloh byli často izolováni od okolní společnosti a žili ve vlastních komunitách pod Sandfordovým vedením. Tato izolace mohla vytvářet pocit sounáležitosti mezi členy a posilovat jejich oddanost vůči vůdci.
  3. Prorocká prohlášení: Sandford často vydával prorocká prohlášení a předpovědi, které vyžadovaly absolutní poslušnost od jeho následovníků. Tato prohlášení mohla být často nepodložená a vyvolávala pocit neustálé očekávané apokalypsy nebo nadpřirozených událostí.
  4. Finanční manipulace: Sandford byl obviněn z finančních nepravostí spojených se správou hnutí a komunit. Využíval finance svých následovníků k financování svých projektů a životního stylu, což vedlo k finanční závislosti a exploataci.
  5. Násilí a disciplína: V rámci komunity byly často uplatňovány přísné disciplinární opatření a fyzické tresty, aby se udržela poslušnost a oddanost vůči Sandfordovi a jeho učení.
Tyto aspekty hnutí Shiloh pod Sandfordovým vedením mohly vést k charakterizaci jako kultovního prostředí, ve kterém byli členové podřízeni absolutní autoritě vůdce a byli izolováni od vnějšího světa.

Kdo byl John G Lake?

Varování: John G. Lake byl významnou postavou v křesťanské historii, ale jakákoli analýza jeho života a dědictví by měla být provedena s respektem k historickým událostem a náboženským přesvědčením. Přestože je možné identifikovat některé pozitivní aspekty jeho působení, je důležité si uvědomit kontroverzní charakter některých jeho praktik a názorů.
John G. Lake byl evangelista, misionář a zakladatel hnutí známého jako Apostolická víra. Někteří lidé uznávají následující pozitivní výhody jeho působení:
  1. Léčebné modlitby a zázraky: Lake byl známý svými modlitbami za uzdravení nemocných a praktikou zázraků. Mnoho jeho následovníků uvádí příběhy o údajných uzdraveních a uzdraveních, která se odehrála během jeho služby.
  2. Mise a služba chudým: Lake se angažoval v misijní práci a službě potřebným, zejména v chudých komunitách. Jeho práce byla zaměřena na poskytování praktické pomoci a duchovního povzbuzení těm, kteří trpěli.
  3. Duchovní odkaz: Lake byl považován za charismatického vůdce s hlubokým duchovním pochopením a nadání pro kázání a učení. Jeho náboženská víra a zaujetí pro službu Bohu inspirovalo mnoho lidí k hlubšímu náboženskému životu.
Je však důležité si uvědomit, že Lakeovo působení bylo také spojeno s kontroverzemi a jeho léčebné praktiky a teologické názory byly kritizovány. Některé jeho zázračné nároky byly objektem pochybností a jeho přístup k náboženství a duchovní praxi mohl být považován za kontroverzní. Při posuzování Lakeova odkazu je třeba vzít v úvahu celkový kontext a vyvážit jak jeho pozitivní, tak negativní aspekty.

KDO BYL JOHN G LAKE VE SKUTEČNOSTI?

arování: Při popisu negativních aspektů Johna G. Lakea je třeba si uvědomit jeho komplexní postavu a kontroverzní povahu, která může být interpretována různými způsoby v závislosti na perspektivě.
Negativa Johna G. Lakea:
  1. Nevědecké léčebné praktiky: Lake byl známý svými léčebnými modlitbami a praxí zázraků, které někteří kritizovali jako nevědecké a neúčinné. Jeho metody ne vždy měly podporu ve vědeckém výzkumu a mnohé z jeho tvrzení o uzdraveních nebylo možné objektivně ověřit.
  2. Nedostatek transparentnosti: Lake často operoval bez dostatečné transparentnosti ohledně svých léčebných praktik a zázračných léčení, což mohlo vést k nejasnostem a nedůvěře v jeho metody a motivace.
  3. Nadvláda nad následovníky: Existují zprávy o autoritativním vedení Johna G. Lakea a jeho tendenci ovládat a kontrolovat své následovníky. Tato nadvláda mohla vést k pocitu manipulace a zneužívání moci v komunitě.
  4. Nesoulad s mainstreamovým křesťanstvím: Některé jeho teologické názory a praktiky nebyly v souladu s tradicemi mainstreamového křesťanství, což vyvolávalo kontroverze a odpor u konzervativních církví a teologů.
  5. Finanční nepravosti: Existují obvinění o finančních nepravostech spojených se správou finančních prostředků v jeho komunitě a misijních projektech, což mohlo poškodit důvěryhodnost a integritu jeho služby.
Tato negativa jsou součástí komplexního obrazu Johna G. Lakea a je důležité je posuzovat s uvážením kontextu a historických událostí.

TAKŽE ZÁVĚR, MILÍ ČTENÁŘI

Koho nezajímá historický a kulturní kontext, je mi jasné, že si vybere jen ta pozitiva a bude vzhlížet k Johnovi Alexanderovi Dowiem s obdivem, jako by to co učil byla pravda a bylo to správné. Ovšem celý obraz vytváří mnohem více informací o postavě a životu toho člověka a navíc také vidíme ovoce a zlo, které jeho strom zplodil. A stejně tak to lze vysledovat v celém charismatickém a pentekostálním hnutí pokud se zajímáte o historický, teologický nebo kulturně-společenský kontext jakožto i dobové události.
 
Doufám, že tento a další články vás obohatí a nebudete si brát jen to co bylo na první pohled pozitivní a správné.
 
Shalom.

Žádné komentáře:

Okomentovat