úterý 9. července 2024

Rady jak rozpoznat kult - Hnutí čistoty, Chabat, CASD.

Co je to kult a jaké jsou rysy? Vynechte slovo náboženství, náboženský apod.

Kult je skupina lidí, kteří sdílejí specifické přesvědčení a oddanost vůči nějaké osobě, ideji nebo systému, které jsou často považovány za extrémní nebo nezvyklé ve srovnání s běžnými normami společnosti. Typické rysy kultu zahrnují:

  • Charismatický vůdce: Kult často vede charismatický jedinec, který je považován za neomylného nebo výjimečně moudrého.
  • Silná oddanost: Členové kultu vykazují vysokou míru oddanosti vůči vůdci nebo ideologii, často na úkor osobních vztahů a vlastních zájmů.
  • Kontrola informací: Kulty obvykle kontrolují přístup svých členů k informacím a omezují kontakt s vnějším světem, aby udržely kontrolu nad myšlenkami a chováním členů.
  • My a oni: Kulty často vytvářejí silnou dichotomii mezi "nás" (členy kultu) a "jimi" (zbytkem společnosti), což posiluje pocit exkluzivity a vyvolává pocit, že pouze oni mají přístup k pravdě.
  • Vylučovací praktiky: Kulty často používají psychologické nebo fyzické techniky k udržení loajality a poslušnosti členů, včetně izolace, manipulace a trestání odpadlíků.
  • Extrémní přesvědčení a chování: Členové kultu jsou často vedeni k extrémnímu chování nebo přesvědčením, které mohou být nebezpečné nebo škodlivé pro ně samé nebo pro ostatní.

Tyto rysy činí kulty často kontroverzními a problematickými, protože mohou vést k vykořisťování členů a narušení jejich schopnosti svobodně myslet a jednat.

* * *

Judaistické náboženství a Chabad

Judaistické náboženství jako celek není kultem, protože je to starodávné a rozmanité náboženství s mnoha proudy a denominacemi, které má dlouhou historii a širokou akceptaci po celém světě. Judaistické náboženství zahrnuje různé formy věrnosti, praktik a víry, které jsou obecně uznávány jako legitimní.

Chabad (též známý jako Lubavičský Chasidismus) je jedním z proudů uvnitř chasidského judaismu. Má charismatického vůdce, Rebbeho Menachema Mendela Schneersona, kterého někteří jeho stoupenci považují za Mesiáše. Nicméně, většina židovských a akademických odborníků neoznačuje Chabad za kult, protože splňuje více kritérií organizovaného a legitimního náboženského hnutí:

  • Charismatický vůdce: Ano, Chabad má charismatického vůdce, což je jeden z rysů kultu.
  • Silná oddanost: Stoupenci Chabadu jsou velmi oddaní, ale to samo o sobě není dostatečným znakem kultu.
  • Kontrola informací a izolace: Chabad neomezuje své stoupence na informace z vnějšího světa a neizoluje je od širší společnosti.
  • My a oni: Chabad neprosazuje ostrou dichotomii mezi členy a nečleny do té míry, jak je běžné u kultů.

Rozpoznání kultu podle morálních a etických pravidel

Morální a etická pravidla jsou často součástí mnoha náboženských, filosofických a sociálních hnutí. To samo o sobě není důkazem, že se jedná o kult. Některé další aspekty, které mohou pomoci identifikovat kult, zahrnují:

  • Psychologická kontrola: Použití psychologických technik k manipulaci a kontrole myšlení a chování členů.
  • Trestání a odměňování: Silný tlak na dodržování pravidel, často spojený s tresty za odchylky a odměnami za poslušnost.
  • Exkluzivní pravda: Přesvědčení, že pouze členové kultu mají přístup k jediné pravdě a všichni ostatní jsou v omylu nebo jsou nepřátelé.

Křesťanství a hnutí čistoty

Hnutí čistoty v křesťanství, které propaguje sexuální abstinenci před manželstvím, není obecně považováno za kult. Je to spíše součást širšího křesťanského etického a morálního učení. I když tato hnutí mohou mít silný vliv na své členy a jejich chování, nemají obvykle charakteristiky kultů, jako jsou:

  • Psychologická kontrola a izolace: Typická křesťanská hnutí čistoty neizolují své členy od společnosti a nevyužívají psychologické techniky k manipulaci jejich myšlením a chováním.
  • Charismatický vůdce: Tato hnutí obvykle nemají jednoho charismatického vůdce, kterému by byli členové absolutně oddáni.
  • Kontrola informací: Neomezují přístup k informacím a nebrání svým členům v kontaktu s vnějším světem.

Závěr

Kult je definován specifickými rysy, které přesahují pouhou přítomnost charismatického vůdce nebo přísných etických pravidel. Zahrnuje intenzivní psychologickou kontrolu, izolaci, exkluzivní přesvědčení o pravdě a často i manipulativní praktiky. Ani judaistické náboženství, ani specifická hnutí jako Chabad nebo křesťanské hnutí čistoty obecně nesplňují tato kritéria v takové míře, aby byly považovány za kulty.

* * *

Otázka
Nicméně v rámci subkultury, pokud nějaká církev vyloučí někoho za to, že například svobodná či rozvedená žena měla styk s mužem, tak už to kult je ne? Protože toho člověka nějak disciplinárně potrestají. To samé pokud apoštolská církev vyloučila apologetika Aleše France jen na základě názorů, které nebyly v souladu s církví, ze kterých tedy Aleš Franc neustoupil, a nestáhl svůj článek nebo svou práci na téma Kurzy Alfa ze své stránky apologet.cz, a oni ho proto vyloučili, pak už to je kult ne?
 
Odpověď

Vyloučení jedince z náboženské nebo jiné organizace nemusí nutně znamenat, že se jedná o kult. Vylučování členů za porušení pravidel nebo nesoulad s doktrínami je běžnou praxí v mnoha organizacích, včetně hlavních náboženských skupin. Klíčové je, jakým způsobem a za jakých okolností k vyloučení dochází a zda organizace vykazuje další rysy kultu.

Kritéria kultu

Následující faktory mohou pomoci určit, zda se jedná o kult:

  1. Extrémní kontrola a manipulace: Kulty často používají psychologické techniky k manipulaci a kontrole myšlení a chování členů.
  2. Izolace: Kulty často izolují své členy od širší společnosti, včetně přátel a rodiny, kteří nejsou členy.
  3. Vylučování a trestání: Kulty používají tresty za nesoulad s pravidly, ale to samo o sobě nestačí. Důležitý je způsob a důvod vylučování a to, zda je vylučování součástí širší strategie kontroly.
  4. Charismatický vůdce: Kulty často mají charismatického vůdce, který je považován za neomylného nebo výjimečně moudrého.
  5. Exkluzivní pravda: Kulty často věří, že mají přístup k jediné pravdě a že všichni ostatní jsou v omylu.
  6. Omezení informací: Kulty často omezují přístup k informacím a zakazují svým členům kontakt s vnějším světem.

Příklady

  • Vyloučení za morální chování: Vyloučení člena za to, že nesplňuje morální nebo etické standardy organizace, může být součástí běžné disciplinární praxe v mnoha náboženských skupinách. Pokud je toto vyloučení prováděno spravedlivě a transparentně, není to automaticky znakem kultu.

  • Případ Aleše France: Vyloučení člena za nesouhlas s doktrínou nebo zveřejnění kritických názorů může být problémové, ale samo o sobě nemusí znamenat, že se jedná o kult. Pokud by vyloučení bylo součástí širší strategie k potlačení svobodného myšlení a kritiky a pokud by byla použita manipulativní nebo represivní opatření, mohlo by to naznačovat přítomnost kultových rysů.

Shrnutí

Disciplinární opatření, včetně vyloučení členů, jsou běžné v mnoha organizacích, včetně náboženských. K určení, zda se jedná o kult, je třeba posoudit širší kontext a další charakteristiky, jako je kontrola informací, izolace členů, charismatický vůdce a manipulativní techniky. V konkrétních případech, jako je vyloučení za morální chování nebo nesouhlas s doktrínou, je důležité zohlednit, zda tato opatření slouží k potlačení svobody a autonomie členů nebo zda jsou součástí legitimní správy organizace.

* * *

A co Církev Adventistů sedmého dne? Mnoho CASD bylo přesvědčeno, že jen Whitová měla to správné sdělení od Boha a považovali ji za svého vůdce a dodnes mnozí považují. Produkuje CASD kult nebo sekty?

Používám slovo sekta ve smyslu malé církve, která kontroluje nebo manipuluje nebo indoktrinuje své členy, zpravidla také vyučuje učení, které není biblicky správné (bývá velmi často vytržené z kontextu, díky tomu se dá v sektě takové učení dobře obhájit, díky charismatickému vůdci, který umí lidi přesvědčit, i když vesměs nemluví pravdu podle bible).

Rozumím, že používáte slovo "sekta" ve smyslu malé náboženské skupiny, která se vyznačuje kontrolou, manipulací a indoktrinací svých členů, a která často učí doktríny, které nejsou v souladu s biblickým kontextem. V tomto smyslu se podívejme, jaké znaky by mohla mít taková sekta a zda Církev adventistů sedmého dne (CASD) těmto kritériím odpovídá.

Znaky sekty podle vaší definice

  1. Kontrola a manipulace:

    • Kontrola chování: Sekty často kontrolují každodenní chování svých členů, včetně toho, co mohou číst, koho mohou vidět a jak mohou trávit svůj čas.
    • Manipulace: Sekty používají psychologické techniky k manipulaci svých členů, aby zajistily jejich loajalitu a poslušnost.
  2. Indoktrinace:

    • Izolace od vnějších vlivů: Členové jsou často izolováni od rodiny, přátel a společnosti, aby se minimalizoval vliv vnějších názorů.
    • Nepřetržité učení: Sekty často pořádají pravidelné schůzky, kde se opakovaně učí stejné doktríny, aby se zajistilo, že členové přijmou a udrží si specifické přesvědčení.
  3. Charismatický vůdce:

    • Neomylnost vůdce: Sekty často mají charismatického vůdce, který je považován za neomylného a má absolutní autoritu nad členy.
  4. Biblicky nesprávné učení:

    • Vytržené z kontextu: Doktríny, které jsou vyučovány, jsou často vytrženy z kontextu, aby podpořily specifickou agendu vůdce nebo organizace.

CASD podle těchto kritérií

  1. Kontrola a manipulace:

    • CASD má určitá pravidla a očekávání ohledně chování svých členů, jako například dodržování soboty a zdravý životní styl. Nicméně, obecně neexistují důkazy o systematické a extrémní kontrole každodenního života členů ani o používání psychologických technik k manipulaci.
  2. Indoktrinace:

    • CASD klade důraz na biblické vzdělávání a studium, a to jak prostřednictvím pravidelných bohoslužeb, tak i individuálního studia. Izolace od společnosti nebo rodiny však není typická a členové mají běžný přístup k různým informačním zdrojům.
  3. Charismatický vůdce:

    • Ellen G. Whiteová je považována za proroka, ale není zde přítomna jako současný vůdce s absolutní autoritou. Církev má strukturu s demokratickými prvky a vedení se mění.
  4. Biblicky nesprávné učení:

    • Teologie CASD je založena na Bibli, i když interpretace některých pasáží může být kontroverzní a specifická pro tuto denominaci. To, že mají specifické interpretace, neznamená automaticky, že jsou biblicky nesprávné, ale že mohou být rozdílné od jiných křesťanských skupin.

Shrnutí

Podle kritérií, která jste uvedl, neexistují dostatečné důkazy k tomu, aby CASD byla označena za sektu ve smyslu malé církve, která kontroluje, manipuluje nebo indoktrinuje své členy nesprávným učením. CASD má určité specifické doktríny a praktiky, ale obecně se jedná o uznávanou náboženskou denominaci s transparentní organizační strukturou a bez důkazů o extrémní kontrole nebo manipulaci.

Pokud máte konkrétní příklady nebo zkušenosti, které by mohly naznačovat opak, bylo by důležité je detailně prozkoumat. Je důležité posuzovat každou organizaci podle konkrétních praktik a dopadu na její členy.

* * *

DŮLEŽITÁ OTÁZKA

Jak tedy nazýváte skupinu, která odmítá své členy ne tím, že by je viditelně trestala, ale chová se k nim jinak, když jejich názory nejsou v souladu s většinou, takže se zdá že neumí tolerovat odlišný názor... Takže když se nedělá automaticky to co kazatel, pastor nebo učitel vyučuje, takže když ten člen není dostatečně aktivní například nechodí s ostatními na skupinky, nebo na evangelizační akce podnikané církví nebo neodvádí desátky? A už se na něho dívají jinak jako na vlažného nebo vzpurného křesťana. Tak jak nazýváte takovou skupinu když to není ani kult ani sekta, ale vnitřní struktura vykazuje například manipulační projevy v kázáních, nátlak v dialogu s těma lidma, a indoktrinaci a vštěpování třeba té sexuální abstinence. Také doporučování knih a nedoporučování. Členové si všímají toho co kdo čte za knihy nebo poslouchá za hudbu, takže pokud třeba posloucháte spíše světskou hudbu než křesťanskou, nemusí se jim to líbit a mohou vás podle toho hodnotit a chovat se jinak. Méně přátelsky. Jak se říká takovému prostředí a takové církvi, když tam jsou vidět tyto kultovní rysy.

ODPOVĚĎ (ChatGPT)

Pro popis skupiny, která vykazuje popsané charakteristiky, by bylo vhodné použít termín "dysfunkční náboženská skupina" nebo "dysfunkční náboženské prostředí". Taková skupina se vyznačuje určitými negativními rysy, které mohou mít škodlivý vliv na její členy, aniž by se jednalo přímo o kult nebo sektu v přísném smyslu těchto slov. Tady jsou některé z těch rysů:

Dysfunkční náboženská skupina

  1. Sociální tlak a vylučování:

    • Skupina může vytvářet silný sociální tlak na dodržování určitých norem a aktivit. Členové, kteří tyto normy nesplňují, mohou být neformálně vyloučeni nebo jinak marginalizováni, což vede k pocitu vyloučení a izolace.
  2. Nedostatek tolerance k odlišným názorům:

    • Pokud skupina nedokáže tolerovat odlišné názory a názory, které nejsou v souladu s většinou, může to vést k tomu, že se k odlišně smýšlejícím členům chová nepřátelsky nebo je ostrakizuje.
  3. Manipulativní praktiky:

    • Použití manipulativních technik, jako jsou nátlaková kázání, indoktrinace a emocionální manipulace, může být běžné. Členové mohou být tlačeni k účasti na akcích a aktivitách, které jsou v souladu s očekáváními skupiny.
  4. Kontrola informací:

    • Skupina může omezovat přístup k určitému typu informací nebo doporučovat pouze určité knihy, hudbu nebo jiné materiály, zatímco jiné jsou odmítány.
  5. Sociální kontrola:

    • Členové si mohou všímat, co ostatní čtou, poslouchají nebo jak se chovají, a na základě toho je hodnotit. Tento druh sociální kontroly může vést k pocitu neustálého sledování a hodnocení.

Termíny pro popis

  • Dysfunkční náboženská skupina: Tento termín zdůrazňuje, že skupina vykazuje nezdravé vzorce chování, které mohou být škodlivé pro její členy, aniž by se nutně jednalo o extrémní praktiky kultu nebo sekty.
  • Náboženská skupina s kultovními rysy: Tento termín může být použit pro skupinu, která vykazuje některé rysy typické pro kulty, ale není plně kultem.
  • Autoritářská náboženská skupina: Tento termín zdůrazňuje, že skupina má autoritářské vedení, které kontroluje chování a názory svých členů.

Příklady chování

  • Vylučování a marginalizace: Členové, kteří se neúčastní skupinových aktivit nebo neodvádějí desátky, mohou být považováni za "vlažné" nebo "vzpurné" a mohou být sociálně vyloučeni.
  • Indoktrinace: Skupina může silně prosazovat určitá pravidla, jako je sexuální abstinence před manželstvím, a to prostřednictvím kázání, literatury a osobních rozhovorů.
  • Sociální kontrola: Členové mohou být pod tlakem, aby dodržovali skupinové normy týkající se hudby, literatury a jiných osobních preferencí, což vede k neustálému sledování a hodnocení.

Závěr

Pokud se v náboženské skupině objevují manipulační praktiky, nátlak, netolerance k odlišným názorům a sociální kontrola, může to vést k dysfunkčnímu prostředí. Taková skupina nemusí být plnohodnotným kultem nebo sektou, ale může mít některé rysy, které jsou typické pro kulty. Použití termínů jako "dysfunkční náboženská skupina" nebo "autoritařská náboženská skupina" může pomoci přesněji popsat tuto situaci.

Žádné komentáře:

Okomentovat