čtvrtek 11. dubna 2024

Důkazy o gramotnosti židů ve starověku

 Setkal jsem se s naprosto neuvěřitelným tvrzením, že židé ve starověku se nevzdělávali a nebyli znalí písma. Písmo Svatí se prý předávalo jen ústní tradicí.

Zde tedy odpovídám na otázku zda byli židé, kteří žili v době proroků a krále Davida, gramotní. Ano. Byli. Ještě známe z bible další příběhy ze staršího období, kdy například Josef, syn Jákobův, syn Izákův, syn Abrahamův byl vysoce postaveným správcem v říši Egyptské. Je vyloučené, že by byl nevzdělaný.

Židé měli od starověku vysokou úroveň vzdělání a znalost písma byla považována za velmi důležitou. Užití písma je doloženo v biblických textech, které obsahují mnoho příkladů psaného slova, jako jsou svitky Písma, dopisy a zápisy o různých událostech.

Přikázání obsažená v Tóře a celkově v hebrejských Písmech, včetně paměti na vyjití z Egypta a vzdělávání v historii izraelského lidu, měla pro židy velký význam. Tyto příběhy a přikázání byly předávány ústně i písemně a byly součástí výchovy a vzdělání.

Vyučovací systém v židovské kultuře zahrnoval různé úrovně autority a vzdělání. Kněží a učenci měli zvláštní povinnost vzdělávat a vyučovat ostatní členy komunity. Výuka probíhala nejen v synagogách a chrámech, ale také v domácnostech, kde rodiče předávali své znalosti svým dětem. Záznamy ukazují, že vzdělání a výuka byla součástí židovského života a kultury již od starověku.

Důkazy

  1. Archeologické nálezy:

    • Svitky od Mrtvého moře, nalezené v Qumránských jeskyních, jsou významnými archeologickými nálezy, které obsahují písemné texty na různých materiálech, včetně papyru, pergamenů a bronzu. Tyto svitky poskytují další důkazy o gramotnosti a písemné kultuře starověkých židovských komunit.
    • Hliněné tabulky: Například v Tell al-Amarna (Egypt) byly nalezeny diplomatické dopisy z 14. století př. n. l., které obsahují různé jazyky včetně akkadštiny, chetštiny (jazyk Chetitů) a kanaánského jazyka. Tyto dopisy poskytují důkazy o existenci písemné komunikace a gramotnosti v té době.
    • ostraka (ostraky? střepy keramiky): V archeologických nalezištích v Jeruzalémě byly nalezeny keramické střepy s nápisy z hebrejského období 7. až 6. století př. n. l. Tyto ostraka obsahují krátké záznamy, což naznačuje, že i běžní lidé byli schopni psát a komunikovat písemně.
  2. Historické záznamy:

    • Záznamy z jiných civilizací: Například egyptské a mezopotámské záznamy obsahují zmínky o kontaktu s Izraelem a jeho obyvateli, včetně zmínek o obchodu, diplomacii a vojenských střetech. Tyto záznamy naznačují, že izraelité měli schopnost komunikovat a vést písemné záznamy.
  3. Biblické texty:

    • Starý zákon: Texty jako Tóra, Knihy proroků a další části Starého zákona poskytují interní důkazy o vzdělání a gramotnosti židů. Například v Knize Exodu je popsáno, jak Mojžíš přijal Desatero, což svědčí o důležitosti písemného záznamu přikázání. Též jsou zde zmínky o královských kancelářích a knihovnách, což naznačuje, že i větší část populace měla přístup ke gramotnosti a vzdělání.

Tyto důkazy poskytují podporu pro existenci gramotnosti a vzdělání mezi židy v době proroků a krále Davida a ukazují, že psané záznamy byly běžnou součástí jejich kultury a společnosti.

 

 

Žádné komentáře:

Okomentovat