neděle 31. března 2024

Jak odolat nástrahám ďábla - duchovním útokům. Nepouštějte zlo do svého života

List Efezským 6 kapitola

Pro ty z nás, kteří jsme prošli dokonalým brainwashingem pentekostálního hnutí a zejména charismatrických hnutí... napadlo vás někdy, že tak často citované verše z Ef 6:10... o duchovním boji jsou hrubým způsobem vytrženy z kontextu? Ne? Podívám se dnes na pravý význam toho o čem náš drahý apoštol Pavel psal.


Apoštol Pavel v Listu Efezským hovoří o duchovním boji a potřebě vybavit se Boží zbrojí, abychom v něm obstáli. Co přesně Pavel myslel duchovním bojem si dneska vysvětlíme. V kontextu, který popisujete, mluví o tom, že naše válka není proti tělesnému nepříteli, ale proti duchovním silám zla (Efezským 6:12). Na první pohled se zdá, že je řeč o jakýchsi skrytých okultních silách, které proti nám vedou duchovní útoky. Z charismatického prostředí jsme mnohokrát slyšeli toto:

Pavel vyjadřuje nutnost nasadit si Boží zbroj, aby mohli odolat v den zlého a stát pevně (Efezským 6:13). Zbrojí popsanou Pavlem jsou pravda, spravedlnost, připravenost evangelia míru, víra, spása a Boží slovo, což je meč Ducha (Efezským 6:14-17).

Nyní se pokusím podat vyváženější pohled s ohledem na to co předchází tomuto úseku:

Pavel varuje, že ďábel je aktivní a snaží se pohltit ty, kdož nejsou pevně zakotveni ve víře (1. Petrův 5:8). Tento boj není jen o fyzickém aspektu, ale o duchovním. Ďábel je popisován jako lstivý pokušitel, který se snaží odlákat pozornost od pravdy, což může znamenat nejen Boží slovo, ale také schopnost vidět naší vlastní pýchu nebo od vlastní omyly a ničit tak Boží dílo.

Podíval jsem se na řecký text a interlineární překlad (možná NASB? na biblehub.com).

Výraz "πάλη" (palē) znamená doslova "boj" nebo "zápas". Ve verši 12 je překládán jako "zápas" (ang. wresling, jindy se uvádí struggle) v tradičním výkladu. Mohl by existovat alternativní výklad tohoto termínu, který by se více zaměřoval na jiný aspekt duchovního boje, ale ve většině překladů je interpretován jako "zápas" nebo "boj".

Celkově je význam tohoto verše spojen s duchovním bojem a nutností obléct si Boží zbrojí, aby křesťané mohli odolat léčkám (pokušením) ďábla a jeho duchovním silám. Tradiční výklad této pasáže zdůrazňuje důležitost duchovní přípravy a pevného postavení v Boží síle. 

Co tvoří kontext Ef 5

15 Be very careful, then, how you live—not as unwise but as wise, 16 making the most of every opportunity, because the days are evil.

"Velmi dávejte pozor na to jak žijete, ne jako nemoudří, ale jako moudří, využívajíce každé příležitosti, protože dny jsou zlé."

 

Co tvoří kontext Ef 6

"6 Děti, poslouchejte své rodiče, neboť to je správné. 2 ‚ Cti svého otce i matku‘—což je první přikázání s příslibem— 3 ‚aby se ti dařilo a abys dlouho žil na zemi.‘

4 Otcové, nepopouzejte své děti k hněvu, ale vychovávejte je ve výcviku a vyučování Pána.

5 Služebníci, poslouchejte své pozemské pány s úctou a strachem a s upřímným srdcem, stejně jako byste poslouchali Krista. 6 Poslouchejte je nejen proto, abyste získali jejich přízeň, když vás mají na očích, ale jako otroci Kristovi, plníce vůli Boží z celého srdce. 7 Služte celým srdcem, jako byste sloužili Pánu, ne lidem, 8 protože víte, že Pán každému odmění za každé dobro, které činí, ať je otrokem nebo svobodným.

9 A vy páni, jednejte s vašimi otroky stejně. Nevyhrožujte jim, protože víte, že ten, který je jejich Pánem i váš, je na nebesích, a není s ním náležitost osobám."

 

Pozor, ať vás někdo neklame, slovo palé neznamená "válka" a už vůbec ne v kontextu verše.

Slovo palé může mít různé interpretace v závislosti na kontextu, ve kterém je používáno. Zatímco slovo "válka" často evokuje silné a negativní konotace spojené s konfliktem, ničením a strachem, slovo "boj" může být vnímáno více jako vytrvalý úsilí, odhodlání a vytrvalost ve tváři obtíží.

Tato informace je pro vás důležitá proto, že každý si musí hlídat co pouští do svého podvědomí za informace, aby v sobě nenechal zasít semeno strachu a nepokoje, nebo aby nepodlehl dezinformacím, nebo falešným učením. Hlavní ale je, že slovo válka má potenciál přinést neklid, stres a strach. Ne že by bylo špatné mluvit o válce pokud objektivně skutečně hrozí, avšak apoštol Pavel v kontextu listu Efezským opravdu nemluví o válce, ale o schopnosti čelit pokušením a vytrvat ve víře a pravdě.

Je důležité, aby kazatelé a lidé obecně byli obezřetní při používání slov a vybírali je s ohledem na jejich potenciální dopad na posluchače. Použití slov jako "válka" může skutečně vyvolávat strach a nebezpečí, zatímco slova jako "boj" mohou být motivující a povzbuzující. Ve skutečnosti obchodníci dobře znalí marketingu útočí na lidské emoce jako je strach a hněv (pocit nespravedlnosti) a snaží se je protlačit, aby mohli svůj obsah (video, kázání) dostat k vám. Abyste se stali odběrateli a to i za cenu manipulace a dezinterpretace.

Apoštol Pavel zdá se použil slovo "πάλη" (palē), což lze přeložit jako "boj" nebo "zápas", a nikoli explicitně slovo "válka". Jeho záměrem bylo vyjádřit potřebu duchovního úsilí, vytrvalosti a odhodlání v tváři duchovních bojů a obtíží, nikoli vyvolávat strach nebo paniku.

Je důležité, aby slova, která používáme, odrážela naše hodnoty a úmysly a nevyvolávala zbytečný strach nebo negativní emoce. Pokud sledujeme videa a kázání s potenciálem vyvolat strach, pak takové videa mají u citlivých jedinců mohou vzniknout problémy se spaním, noční můry, výkyvy nálad, silné radikální emoce nebo černobílý pohled na svět a psychóza. Použití slov s ohledem na jejich kontext a konotace je klíčové pro komunikaci, která je podporující, povzbuzující a konstruktivní. Učme se od biblických apoštolů jak používali slova a jak často, v jakém kontextu i jaký byl jejich pravý význam a účel.



Žádné komentáře:

Okomentovat